2016. február 22.

Házi felvágott – fűszeres, sajtos csirkesonka


Elegünk van abból, hogy a bolti felvágottak tele vannak mindenféle adalékanyaggal, egyre többen készítünk magunk házi felvágottat, mű adalékok és mesterséges ízfokozók nélkül. Jó, ha van hozzá egy sonkaprés, de ha nincs, sebaj, el lehet készíteni sütőfóliában, vagy alufóliában is.  Ehhez az adaghoz kb 1.5 kiló hust sikerült bekevernem, a présbe pedig egy kiló fér, így egy kisebb adag fóliás is készült mellé. Mindkettő igazán jó lett.  A sütőfóliában készültnek kisebb az átmérője, és talán nem annyira tömőr, mint a sonkaprésben készült adag, de sok különbség nincs. Ízesítésben tényleg csak a fantázia szab határt, ez az adag most kebab fűszerkeverékkel lett ízesítve és tettem bele fehér cheddar sajtot is.

Hozzávalók:
csirkemell filé
csirkecomb filé
fűszerek
sajt (opcionális)
valamilyen zsiradék
sonkaprés, vagy sütőfólia, vagy alufólia



Vettem 70 dkg csirke mellett darálva, ehhez kicsit több, mint fél kilónyi csirkecomb filét felkockáztam és a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeltem 10 dkg fehér cheddar sajtot. A darált húst betettem a késes aprítóba 3 púpozott teáskanál kacsazsírral együtt, adtam hozzá egy-egy teáskanál granulált fokhagymát és vöröshagyma port, őrölt borsot, meg kb 50 gramm kebab fűszerkeveréket, amiben van só, koriander mag és koriander zöld, chili, gyömbér, római kömény és szerecsendió.
Pépesre daráltam (előbb késes robotgéppel, majd botmixerrel), hozzá adtam a reszelt sajtot és a maradék felkockázott csirkehúst, de azzal már csak kézzel kevertem össze, amíg egyenletesen eloszlott minden a masszában. Megtöltöttem a sonkaprést (kb 1 kg massza fér bele), a maradékhoz kiterítettem egy darab sütőfóliát, bekentem kacsazsírral (hogy bele ne ragadjon), a masszát a közepére, hurka alakúra halmoztam és szorosan a fóliába tekertem, a két végét mint egy szaloncukrot össze zártam. Egy éjszakát a hűtőszekrényben hagytam összeérni az ízeket, majd másnap reggel a sonkaprést és a sütőfóliás csomagot is beletettem egy edénybe, és 72-75 Celsius-fokos vízben hőkezeltem 3 órát (a sonkaprésnek van hőmérője, amin figyeltem, hogy a 80 C-fokot ne érje el a víz, és 70 alá se essen). Kiszedtem az edényből, langyos állapotukban kibontottam a fóliából, kiszedtem a sonkaprésből  és füstölt pirospaprikával megszórtam mindkét sonka oldalát. A végeredmény nagyon finom, ízes sonka lett. Az ízesítésén lehet variálni, a masszát lehet dúsítani különféle sajtokkal, olajbogyóval, pritamin paprikával, pisztáciával, füstölt szalonnával, akármivel. Füstölni is érdemes.

A sonkaprésben készült házi felvágott őrületet Boros Vali indította, sonkaprést is az ő hatására vettünk sokan. Itt az ő receptje, nekem is ez volt a kiindulási alapom.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.