2015. április 30.

Gyömbéres, korianderes chilis csirke


Gordon Ramsay sorozatai közül a „Mindörökké Gordon” (Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course) a kedvencem. Pörgős, ötletes, sok recepttel és konyhai fortéllyal, sokat lehet belőle tanulni. A hetedik részben készítette el a chilis csirkét gyömbérrel és korianderrel, ami gyakorlatilag egy egyszerűsített csirke tikka masala. Megfőztem, egészen rákattantunk. Legközelebb naan kenyeret is sütök mellé J

Hozzávalók 4 főre:
A páchoz:
fél kg csirkemell filé
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
egy darab ( kb. 4 cm) gyömbér reszelve
1 friss piros chili, apróra vágva
fél citrom leve
2 teáskanál koriander mag
1 teáskanál római kömény mag
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
150 g natúr joghurt
só, frissen őrölt bors

 a mártáshoz:
2 evőkanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
egy darab ( 3-4 cm) gyömbér reszelve
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál garam masala
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
csipet chilli por (vagy pehely)
2 evőkanál paradicsompüré
25 g vaj

Felaprítom falatnyi darabokra a csirkemellet, majd elkészítem a marinádot. A koriander magot és a római köményt száraz serpenyőben illatosra hevítem, majd mozsárban megtöröm. Lereszelem a fokhagymát és a gyömbért (Gordon csak felaprította), felaprítom a chilit, hozzáadom őket a csirkehús falatokhoz, rácsavarom a citrom levét. Sózom, borsozom, rászórom a kurkumát, meg a frissen örölt római köményt és koriander magot. Leöntöm az egészet a natúr joghurttal és alaposan összekeverem. Frissentartó fóliával letakarva hűtőbe teszem legalább 2 órára, de ha van rá idő, egy éjszakán át pácolom.
Másnap, egy órával az elkészítés előtt kiveszem a hűtőből a marinált csirkehúst. Egy serpenyőben üvegesre dinsztelem az aprított hagymát, hozzáadom a lereszelt fokhagymát és gyömbért, őrölt koriander magot, garam masalát, kurkumát és egy csipet chili port (vagy pelyhet). Hozzákeverem a paradicsompürét, hozzáadom a vajat, majd belekeverem a csirkét a marináddal együtt. Kevergetve 15-20 perc alatt összefőzöm, majd megszórom friss korianderrel, néhány szelet friss chilivel és kardamommal ízesített rizzsel tálalom. Naan kenyér illene hozzá. Majd legközelebb.

Vizuális típusúaknak itt a recept videón(angolul) .

2015. április 23.

Epres rukkola saláta mákolajjal


Ez a saláta nem több, mint aminek látszik. Az egyszerűség dicsérete, mégis zseniális ízekkel kényeztet.

Az a mákolaj, amivel meglocsoltam, rendkívül kellemes ízű. Színe aranysárga, pirított mákra jellemző illattal, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek elősegítik az egészséges vérkeringést, erősítik az immunrendszert és lassítják az öregedés folyamatait. E-vitamin tartalmának köszönhetően fontos antioxidánsokhoz jutunk, melyek segítik az egészséges sejtképződést.
A mákolaj nagyon jól használható salátákhoz (citrommal, gránátalmával öntetet készíthetünk vele), de édességek, gyümölcslevesek díszítéséhez, illetve kész sütemények ízesítéséhez is bevethető. Mivel az olaj nem hevíthető, hidegen használjuk, „késztermék” ízesítésére.

Hozzávalók fejenként:
egy marék friss rukkola saláta
pár szem eper, negyedelve
1 ek, száraz serpenyőben pirított mák
1 ek mákolaj
pár csepp frissen facsart citromlé


A konyhakész rukkolát tányérra rendezem a negyedelt eperrel, majd megszórom a mákkal, meglocsolom pár csepp citromlével és az egészet megkoronázom a mákolajjal. Üde tavaszi saláta a végeredmény.

2015. április 17.

Kucsmagombás sült oldalas


Szezonban nagyjából minden étel kucsmagombával készül. Idén kicsit későn indult a szezon, nem is olyan bőséges, mint tavaly, de amíg van, addig élvezzük, aztán lehet vágyakozni újra egy évig...

A sertés oldalast feldarabolom, fűszerezem sóval, borssal, mangalica zsírral kikent tepsibe sorakoztatom. Dobok mellé pár fej megpucolt salotta hagymát, 2 maréknyi megtisztított kucsmagombát, egy fej vízszintesen elfelezett fokhagymát (héjastól) és pár szál friss kakukkfüvet. A tetjére teszek pár szelet házi szalonnát kakastaréjra vágva, meglocsolom az egészet kevés száraz rozé borral, alufóliával letakarom és betolom a 160 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, puhulásig, majd fólia le és grill fokozat pár percig. Medvehagymás krumplipürével tálalom.


2015. április 16.

Sárgarépa-vöröslencse krémleves


A gyerek krémlevest kért. Ritka pillanat, nem hagyhattam ki.
„Lássuk mi van itthon, miből lehet levest főzni?” Volt rá 20 percem. Árválkodott a zöldséges fakkban 3 sárgarépa, a vörös lencse adta magát a répa színe miatt, a chili és a gyömbér már jött magától, szinte egyértelmű volt, hogy kell bele mindkettő. Ez lett belőle.

Hozzávalók 4 főre:
4 szál sárgarépa
250 g vörös lencse
1 fej vöröshagyma
kis darab gyömbér
2 gerezd fokhagyma
2 csipet chili pehely + a tálaláshoz egy kevés
kevés olívaolaj
só  és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
1,5 l alaplé (vagy víz)
2 dl tejszín (opcionális)
a tálaláshoz friss koriander

A hagymát, fokhagymát, gyömbért és a répát megtisztítom, a vörös lencsét megmosom és lecsepegtetem. A hagymát felaprítom, a gyömbért finomra, a sárgarépát durvára reszelem, a fokhagymát apróra vágom. Egy edényben kevés olívaolajat hevítek, rádobom a kétféle hagymát, majd ha már üveges, hozzáadom a répát. Pár percig kevergetve dinsztelem őket, majd hozzáadom a vörös lencsét és felöntöm a levessel (vagy vízzel). Sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek bele és megszórom 2 csipet chili pehellyel. Lefedem az edényt és addig főzöm a levest, míg a répa megpuhul, a lencse szétfő. Hozzáöntöm a tejszínt és botmixerrel egyneművé turmixolom. Ha selymes állagra vágyok, szitán átpasszírozom.
Chili pehellyel és koriander zölddel megszórva tálalom. Fűszeres, vagy sajtos kruton is illik hozzá.

2015. április 12.

Pehelykönnyű túrós pite


Egyszerű túrós süti receptet kerestem, egy régi Süteményeskönyvben találtam rá erre a nem csak nevében pehelykönnyű túrós pitére. Érdemes néha előkapni édesanyáink, nagymamáink receptes könyveit J

Hozzávalók egy kb. 20 X 30 cm-es tepsihez
a tésztához: 
4 tojássárgája
15 dkg puha vaj
fél dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő (a könyvben 5 dkg élesztő szerepel, de nekem az túl soknak tűnt)
1 kiskanál cukor
30 dkg liszt
csipet só

a töltelékhez:
1 kg tehéntúró (75 dkg a recept szerint, de ÉP nagyon túrósan szereti)
15 dkg cukor (vagy ízlés szerint kicsit több)
1 rúd vanília kikapart magjai
1 bio citrom reszelt héja
4 tojásfehérje
1 evőkanál liszt (én nem tettem bele)

Szétválasztom a tojásokat, a sárgákat habosra keverem a puha vajjal. Hozzáadom a langyos tejben felfuttatott élesztőt, majd a lisztet, és alaposan kidolgozom a tésztát. Elfelezem, az egyik felet kinyújtom a tepsi méretére és belehelyezem a sütőpapírral kibélelt tepsibe. 
A töltelékhez szitán áttöröm a túrót, simára keverem a cukorral, meg a reszelt citrom héjával és a vaníliával, majd hozzáadom a tojások keményre felvert habját, óvatosan elkeverem és az egészet a tésztával kibélelt tepsibe egyengetem. Kinyújtom a tészta másik felét is és ráhelyezem a töltelékre. Legalább fél órát pihentetem a süteményt (a recept szerint 60 percet), közben a sütőt 200 Celsius-fokra felmelegítem. Fél óra elteltével beteszem a süteményt a sütőbe, leveszem a hőmérsékletet 170 Celsius- fokra és légkeverésen sütöm 20-25 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.
Porcukrozva tálalom. Langyosan is igazi élmény.    


Recept: Péter Jánosné: Süteményeskönyv, 800 recept 

2015. április 10.

A legfinomabb szarvas sültem


A vadhús  - főleg a szarvas - nem a hirtelen felindulásból elkövethető gyorsétel kategória, érdemes rááldozni az időt az elkészítésére, ami minden esetben pár napos pácolással indul.
Erre a szarvas sültre azt hiszem királyi vadászné dédanyám is büszke lenne. A pác receptjét tőle örököltem.

Hozzávalók:
szarvas comb (dió)
350 g vargánya
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
pár ágacska friss kakukkfű
só és frissen őrölt bors
2-3 ek olívaolaj
2-3 dl testes száraz vörösbor

a páchoz:
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 kis paszternák
2-3 szál angol zeller
1 teáskanál szemes bors
pár szem borókabogyó
1 dl (bor)ecet
1-1,5 l víz
1 fej hámozott, karikára vágott vöröshagyma
3-4 db babérlevél

Sütés előtt 3 nappal bepácolom a húst: a vizet felforralom, beleteszem a megtisztított és karikára vágott hagymát és zöldséget, a babérlevelet, borsot, borókabogyót  és az ecetet. Nem sózom. 


A hártyáitól megtisztított szarvashúst a forró páclével leforrázom, hagyom kihűlni, hideg helyen (hűtőben) tartom 2-3 napig és naponta egyszer-kétszer megfordítom a húst a páclébe. A sütés napján kiveszem a pácléből, leszárítgatom, tekerek rá borsot, alaposan megsózom és egy akkora edényben, amiben kényelmesen elfér (legjobban az öntöttvas lábasomba szeretem készíteni), 2-3 evőkanál olívaolajon, pár perc alatt körbepirítom a hús minden oldalát. Elzárom alatta a tüzet, mellédobom a pácléből kihalászott zöldséget, 2 fej vöröshagymát (tisztítva, negyedelve), egy fej fokhagymát (héjastól, vízszintesen elfelezve) és a nagyobb darabokra vágott vargányát és pár ágacska friss kakukkfüvet. Öntök alá 2-3 dl testes vörösbort, lefedem az edényt  és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol addig sütöm, míg meg nem puhul a hús. Ha már puha, fedő nélkül, saját szaftjával gyakran locsolgatva picit megpirítom.



Szeletelve tálalom, a szinte karamellizált zöldségekkel és parmezános-paszternákos krumplipürével.

2015. április 9.

Svéd ropogós kenyér


Magában vagy szendvicsalapnak, bárhol, bármikor, isteni ropogtatni való. Padlizsánkrémmel és roquefort sajttal, meg egy pohár fehér borral klassz beszélgetős vacsoránk volt.

Hozzávalók:
125 g teljes kiőrlésű rozsliszt
100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
50 g teljes kiőrlésű zabliszt
50 g lenmag
50 g napraforgómag
50 g szezámmag
40 g fekete szezámmag
80 g mák
5 g szárított bio póréhagyma (opcionális)
8 g (parajdi) só
5 g sütőpor
1 dl olaj
2 dl víz

A szárazanyagokat egy tálba mérem, alaposan elkeverem, hozzáadom az olajat és a vizet, ezekkel is alaposan elkeverem,  majd 30 percet pihentetem a masszát.
A tésztát két részre osztom, az első adagot két sütőpapír között vékonyra nyújtom, a felső sütőpapírt leveszem és félreteszem, ezt fogom használni a második adagnál is.
Egy nagy késsel négyzetekre, vagy téglalapokra szeletelem, de nem húzom a kést, csak belenyomom, hogy ne “húzódjon össze” a tészta. A felszeletelt tésztát az alatta lévő sütőpapírral együtt átemelem egy tepsire. A másik adag tésztával ugyanígy járok el. 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben egyszerre sütöm a két tepsivel, félidőben megcseréltem őket, így kb. 30 perc alatt sülnek meg.
Tepsin hagyom kihűlni, majd egy jól záródó dobozba teszem.


Mókuslekvárék receptje volt az ötletadó.

2015. április 8.

Medvehagymás pogácsa


Medvehagyma szezonban „kötelező” darab. A hajtogatott pogácsa készítése időigényes, de érdemes volt rááldozni pár órát, na meg azt a kacsazsírt, amiben korábban kacsamájat sütöttem. Langyosan abbahagyhatatlan.

Hozzávalók 2 tepsihez:
50 dkg liszt
25 dkg kacsazsír (vagy vaj)
0,5 dl tej
25 g friss, vagy 5 g szárított élesztő
1 kiskanál cukor
20 dkg tejföl
1 csapott evőkanál só
1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
15 dkg puha vaj
1 nagy csokor medvehagymalevél
10-15 dkg reszelt sajt a tetejére (opcionális)


Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatom. A lisztet elmorzsolom a kacsazsírral, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, tejfölt, sót és egy tojást. Jól kidolgozom a tésztát és fél óráig hűvösben pihentetem.
A medvehagymaleveleket megmosom, konyhai papírtörlőn megszárítgatom és felaprítom.
A tésztát vékonyra kinyújtom, megkenem puha vajjal (majdnem az egésszel), rászórom a vágott medvehagymát (majdnem az egészet), gondolatban a tésztát három részre osztom, jobbról és balról is a középső részre hajtom. Az így kapott csíkot is megkenem vajjal és megszórom az aprított medvehagyma maradékával, majd a tésztát fentről és lentről is visszahajtom. Letakarom egy konyharuhával és hagyom hűvös helyen 30 percig pihenni, A nyújtást és hajtogatást még 2x megismétlem, közte 30 perc pihentetéssel. Végül jó ujjnyira (kb. 1,5 cm vastagra) kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, a kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire ültetem és hagyom őket 20- 25 percig pihenni (a szaggatásnál leeső részeket összegyúrom, kinyújtom, kiszaggatom, mindaddig, míg a tészta el nem fogy). Sütés előtt a tojás sárgáját elkeverem egy kortynyi vízzel és ezzel lekenem a pogácsák tetejét, ügyelve, hogy a tojás ne csorogjon le az oldalán. A tetejüket megszórom reszelt sajttal, majd 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 17-20 percig sütöm. Rácson hagyom langyosra hűlni. 


Az enyémek kemencében sültek, Nagypénteken.

2015. április 7.

Étterem Hét EXTRA!


A 2015. tavaszi Országos Étterem Hét végén megkérték a vendégeket, hogy 10-es skálán értékeljék az általuk kipróbált éttermeket és a 3.250 beérkezett értékelés alapján március végén kihirdették az Étterem Hét 15 legjobb budapesti éttermét.


Április 13. és 19. között, azaz az Étterem Hét EXTRA ideje alatt, a vendégek által márciusban megválasztott 15 győztes étteremben még egy alkalommal mindenkinek lehetősége van újra megkóstolni az Étterem Hét győztes, 3 fogásos menüsorait, továbbra is az eredeti árakon, szervízdíjjal együtt (10 étteremben 3.300 Ft-ért, 5 étteremben 4.900 Ft-ért).

Asztalfoglalás indulása: április 7. (kedd) reggel 6.00 órától, azaz mától!

Az Étterem Hét-re csak korlátozott számban állnak rendelkezésre asztalok.FONTOS: érvényes asztalfoglalást csak és kizárólag online formában lehet leadni az Étterem Hét hivatalos weboldalán, telefonon vagy más formában nem!

->Asztalfoglalás az Étterem Hét Extrára ITT<-


2015. április 5.

Húsvéti nyúl


Kisgyerek már nincs a háznál, így a csokinyúl-csokitojás epizód elmaradt, de nyulat azért sütöttünk. Egy szelet sonkával kiegészítve  tökéletes húsvéti reggeli. A tésztája jól formázható, de alakját megtartó kalácstészta, Farkas Vilmos receptje alapján készült, a formázást itt találtam.

Hozzávalók 8 nyuszihoz:
340 g liszt
34 g cukor
34 g vaj
2 tojás sárgája
20 g friss élesztő
4 g só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
½ bio citrom reszelt héja
8 db főtt tojás
24 szem mazsola

Egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd a főtt tojások kivételével az összes hozzávalóval elkeverve simára dagasztom a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen duplájára kelesztem, majd kicsit átgyúröm és nyolcfelé osztom, a nyolcadokat kigömbölyítem. Rövid pihentetés után tojásdad alakúra nyújtom, mindegyiket sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, majd éles késsel az alábbi képen látható módon bevágom.




A bevágott részeket picit széthúzom, lekenem mindet felvert tojással, mindegyik nyuszi ölébe egy-egy főtt tojást ültetek, a tojásra hajtom a karjait és 3-3 szem mazsolából szemet-szájat rakok ki mindegyiknek. 


Húsz-harminc percig kelesztem, újra lekenem tojással, majd 190 C-fokos előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütöm. Az enyém kemencében sült, a fülei kicsit jobban megpirultak a kelleténél. Kicsit béna, de a mienk J

2015. április 4.

Narancslekváros, csokoládés kuglóf


Nagypénteken Gondaanyu kemencés kalácssütést szervezett az érsekhalmi Tájházban. Mi tizenegy körül értünk oda, egy tűt nem lehetett elejteni, annyian voltunk, sok szép kalács sült. Délben Gondaapu isteni halászlét főzött (Dorka lányom, aki nem szereti a halászlét, kétszer szedett belőle), a délután már nyugisabb volt, sültek szép kenyerek, a kalácsaink, medvehagymás (kacsazsíros) pogácsa, kakaós-narancsos csiga meg életem első kuglófja, abban a cuki kis formában, amit tavaly nyáron vettem Nürnbergben a bolhapiacon.
Hogy ne legyen unalmas, házi narancslekvár és csokoládé is került bele. Ehhez a kis formához 250 g lisztből elég tésztát dagasztani, de az alábbi recept a normál méretű kuglóf formához szól.

Hozzávalók:
500 g fehér liszt (én fele BL55-fele réteslisztet használtam)
25 g friss élesztő
5 g só
80 g cukor
80 g puha vaj
1 tojás
300-350 ml tej
½ vaníliarúd kikapart magjai
½ citrom lereszelt héja
egy „löttyintésnyi” sötét rum

Minden hozzávalót tálba teszünk, az élesztőt a tejjel elmorzsoljuk (akár fel is lehet futtatni). Úgy gyúrjuk a masszát, mintha át akarnánk nyomni a deszkán. A célunk, hogy a tészta teljesen egyneművé váljon.
A tészta meleg helyen fél órát pihen, ezalatt rendeződnek benne a sikérszálak, dolgozik az élesztő, a massza további feldolgozásra alkalmassá válik.
Érés után már csak egy kicsit dolgozzuk át a tésztát.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, az alján egy-két cm vékony csíkot kihagyunk, oda nem teszünk tölteléket. A tésztát házi lekvárral megkenjük (én narancslekvárt tettem bele), apróra vágott étcsokoládéval (callebaut 70%-os csoki pasztillát használtam) és kevés cukrozatlan kakaóporral megszórjuk. A kakaó azért kell, hogy a kész kuglófban szépen elváljanak egymástól a rétegek.
A tésztát szorosan feltekerjük. Kivajazott kuglófformába tesszük úgy, hogy a „slussza” (ahol a tészta összeér) az aljára kerüljön. A tekercs egyik végét a másikba dugjuk. Kelesztés előtt egész tojással lekeni, mert ez segíti a tésztát a tágulásban. Sokáig, kb. másfél órát kelesztjük. 



Előmelegített sütőben, 210-220 fokon 10 percig sütjük, majd 180 fokon további 15-20 percig. 

Az én szépségem kemencében sült és Tukacs Roland receptje alapján készült, amit az Essencia Főzőiskola pék kurzusán tanultam.