2015. május 6.

Orgonaszörp és zselé


Évek óta készülök orgonából szörpöt és zselét főzni, idén végre sikerült. Kiderült, hogy mázlista vagyok, olyan orgonát találtam, ami nem keserű, pedig az itthoni fajták 95%-a keserű. Tessék megkóstolni a virágot szedés előtt! Ha keserű, kár a gőzért, a keserű íz nem fog elmúlni. Ha nem, lehet szedni :-)
A szörpnek olyan sikere van, hogy tegnap újabb adag készült, Dorka lányom önként és dalolva szirmozott le egy jókora adagot.
A vasárnapi ebéd levezetéseként egy nagy szatyornyi orgona virágot pillanatok alatt megszedtük (tiszta helyről, forgalmas úttól messze, eső után pár órára, az orgonabokor magasan fekvő részéről). A virágokat – szerintem - nem érdemes megmosni, mert azzal az íze nagy részét is kimossuk... Számítottam rá, hogy legalább olyan macerás lesz az  előkészítése, mint az akác lekvárnál, de aránylag gyorsan ment a virágok lecsipkedése. A kis lila virágocskákat le kell szedegetni a szárról úgy, hogy a szörp alapanyagába egyáltalán ne kerüljenek bele zöld részek.


Hozzávalók:
370 g zöld rész mentes orgona virág (nekem ennyi lett, de kevesebb virággal is működik, a második adag már csak 290 g virágsziromból készült és ugyanolyan jó lett)
1 liter víz
1 kg cukor
8 g citromsav
1 bio citrom
a zseléhez pektin, vagy 4:1 lekvárzselésítő
 
A szörp és zselé készítése azzal kezdődik, hogy egy liter vizet egy kiló cukorral összefőzök. Amikor már jó alaposan forr, elolvadt a cukor és kezdene sziruposodni, lehúzom az edényt a tűzhelyről, elkeverek a cukorszirupban 8 gramm citromsavat és belekeverem a zöldrész-mentes, lecsipkedett orgona virágokat. Elkeverem, beledobok egy felszeletelt bio citromot is, lefedem és másnapig állni hagyom.
Másnap az egészet leszűröm, előbb szitán, utána egy papír teafilteren is, hogy mind a szörpöm, mind a zselém szép tiszta legyen.
A leszűrt szörpöt visszateszem a tűzhelyre és felforralom, azt a részét, amit szörpnek szánok, forró, sterilizált* üvegekbe töltöm (csurig), lezárom és pár percre fejre állítom, majd száraz dunsztba teszem másnapig (egy kosárba, plédek közé bugyolálva).

A zselének szánt részbe belekeverem a pektint (vagy lekvár zselésítőt) és további 3-4 percig forralom, szilárdulási próbát végzek (egy fagyasztóban lehűtött kistányérra teszek egy mokkáskanálnyi zselét, ha pár perc alatt megköt, kész a zselé), majd sterilizált* üvegekbe töltöm, lezárom és pár percre fejre állítom, majd száraz dunsztba teszem ezeket is másnapig.

A végeredmény: a szörp elég édes, lehet jócskán hígítani vízzel, vagy szódával, citromot belefacsarni, gyömbért bele reszelni (vagy csak a levét belecsöpögtetni), netán mentával felturbózni.
A zselé tuti nyerő egy vanília fagylalttal, bár vajas kalácson, vagy kiflin sem utolsó.

*A befőzésnél használt szörpös és lekváros üvegeket nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom legalább 20 percre. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.