2015. április 5.

Húsvéti nyúl


Kisgyerek már nincs a háznál, így a csokinyúl-csokitojás epizód elmaradt, de nyulat azért sütöttünk. Egy szelet sonkával kiegészítve  tökéletes húsvéti reggeli. A tésztája jól formázható, de alakját megtartó kalácstészta, Farkas Vilmos receptje alapján készült, a formázást itt találtam.

Hozzávalók 8 nyuszihoz:
340 g liszt
34 g cukor
34 g vaj
2 tojás sárgája
20 g friss élesztő
4 g só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
½ bio citrom reszelt héja
8 db főtt tojás
24 szem mazsola

Egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd a főtt tojások kivételével az összes hozzávalóval elkeverve simára dagasztom a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen duplájára kelesztem, majd kicsit átgyúrom és nyolcfelé osztom, a nyolcadokat kigömbölyítem. Rövid pihentetés után tojásdad alakúra nyújtom, mindegyiket sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, majd éles késsel az alábbi képen látható módon bevágom.




A bevágott részeket picit széthúzom, lekenem mindet felvert tojással, mindegyik nyuszi ölébe egy-egy főtt tojást ültetek, a tojásra hajtom a karjait és 3-3 szem mazsolából szemet-szájat rakok ki mindegyiknek. 


Húsz-harminc percig kelesztem, újra lekenem tojással, majd 190 C-fokos előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütöm. Az enyém kemencében sült, a fülei kicsit jobban megpirultak a kelleténél. Kicsit béna, de a mienk J