2014. március 31.

Kucsmagombás húspástétom


Kucsmagomba szezon lévén 3-4 naponta jutok friss gombához és majd minden ételbe teszek belőle. Az idei volt talán a leggazdagabb szezon amióta gombászunk, sok gomba elfogyott frissen és annyit szárítottam, hogy 2-3 évig, ha nem terem egy darab sem, akkor is lesz bőven mit felhasználni. A szárítás után sokkal intenzívebb lett az íze, egy részét porítva, fűszernek használom majd. Most húspástétomba sütöttem friss gombát, medvehagymával, turbolyával, csirke májjal. Kucsmagomba híján csiperkével, medvehagyma helyett újhagyma zöldjével, turbolya helyett petrezselyem zöldjével is elkészíthető!

Hozzávalók:
60 dkg darált hús (sertés, vagy pulyka)
20 dkg csirkemáj
15-20 dkg kucsmagomba
1-2 tojás
1 fej vöröshagyma
kis csokor aprított medvehagyma
kis csokor aprított turbolya
2 -3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál kölespehely, durvára darált zabpehely, vagy zsemlemorzsa
só, frissen őrölt bors
kis darabka vaj a sütőforma kikenéséhez
A kucsmagombát meg szoktam mosni. Tudom, hogy nem ajánlott mosni a gombát, de a redőibe néha homok kerül, nem nagy élvezet, ha eves közben ropog a fogunk alatt. A süvegét (a kucsmát) hosszában ketté szoktam vágni, ha szükséges, kilakoltatom belőle az albérlőket. Szűrőben jól lecsepegtetem, majd felaprítom. A csirkemájat megtisztítom minden hártyától, kisebb darabokra vágom. A darált húst egy méretes keverőtálba teszem, mélyedést készítek a közepébe, beleütöm a tojást, hozzáadom a kucsmagombát, a csirkemájat, az aprított vöröshagymát, medvehagymát és turbolyát, belereszelem a fokhagymát, hozzáadom a kölespelyhet (vagy zabpelyhet, vagy zsemlemorzsát), sózom, borsozom. Az egészet jól összedolgozom, belesimítom a kivajazott sütőformába (a kedvencem ez a Pataki kerámia forma), ha esetleg nem férne bele az egész massza, előkapok még egy-két kerámia szufléformát, kivajazom őket és abban sütöm meg a maradékot.


Kb. 1 óra alatt, 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben elkészül (az egyszemélyes szufléformákban hamarabb). Szeletelve tálalom. Zöldséggel körítve, hidegen, melegen egyaránt finom.

2014. március 30.

Segítsüti, tizedszer!


Idén tavasszal tizedik alkalommal segít a süti és 30 gasztroblogger.  A jubiláló Segítsütivel ez alkalommal a Suhanj! Alapítványt támogatjuk, a jótékonysági sütilicittel látás,- értelmi- vagy mozgássérült gyerekeknek segítünk a teljes árbevétellel. A liciteket a Sütiárverés oldalon lehet megtenni 1000 Ft-tól, ma reggeltől három napon át, április 2-án, szerdán 16:00-ig.


Az idei felajánlásom egy gesztenyés, csokoládés mandulatorta és jár mellé egy üveg saját készítésű narancslekvár is, mert azzal még finomabb! A torta látványra szerénynek tűnik, de igazi ízorgia, nem mellesleg nincs benne egy szem liszt, és hozzáadott cukrot sem tartalmaz.


2014. március 27.

Fapados turbolya krémleves


Fapados, mert gyakorlatilag 3 hozzávalóból készült és 20 perc az egész! Mindemellett tejmentes, gluténmentes és abbahagyhatatlanul finom.
Hozzávalók 2-3 főre:
1 ek olívaolaj
1 fej hagyma
2 krumpli
jókora csokor friss turbolya
só, frissen őrölt bors

Az olajon üvegesre párolom a hagymát, megsózom, rádobom a meghámozott, apró kockákra vágott krumplit, felöntöm vízzel (2-3 ujjnyival lepje el a krumplit) és addig főzöm amíg a burgonya teljesen megpuhul. Átöntöm turmixgépbe (blenderbe), hozzáadom a megmosott turbolyát, tekerek bele kevés borsot és pürésítem. A turbolyának, bármilyen zsenge is, elég rostos a szára, így érdemes a pürésített levest szitán átpasszírozni. Egy megfelelő méretű szitával és egy merőkanállal ez gyerekjáték, szóval ezt a lépést nem érdemes kihagyni. A leves meg úgy jó, ahogy van, diszkréten ánizsos, krémes, selymes, hmmm…
Nem kell bele semmi más, de ha mégis, mehet bele sajtos kruton, vagy sült kucsmagomba.

2014. március 25.

Zab panna cotta gabonatej főzőben


panna cotta közkedvelt olasz desszert, amihez tejet, tejszínt és cukrot főznek össze, majd elkeverik zselatinnal, megdermesztik és jól behűtve tálalják. Az én zab panna cottám bármelyik vegán kedvére lenne, mert sem tej, sem tejszín, sem zselatin nincs benne, mégis megszólalásig hasonlít az eredetire és igazán egészséges, élvezetes desszert.
Semmi mást nem kell hozzá tenni, mint főzni egy adag zabtejet  (zabtej magkeverékből), maga a desszert a zabtej főzés mellékterméke, a szűrlemény, némi friss gyümölccsel körítve.
A zabtej a mandula-, és máktej mellett a kedvenc magtejünk, hetente legalább egyszer főzöm. A gabonatej készítő gép tartályába öntök egy mérőpohárnyi zabtej magkeveréket, 2 evőkanál házi vaníliás cukrot* és 1 evőkanál mandulaolajat, adok hozzá egy csipet sót, felöntöm MAX jelzésig vízzel és elindítom a gépetFull Bean Milk  programon. Ha elkészült a magtej, leszűröm és a szűrleményt kis panna cotta edénykékbe teszem a hűtőbe másnapig, azalatt szépen megdermed. Kis tányérkákra borítom, tetszés szerinti friss gyümölccsel, reszelt citromhéjjal díszítve  tálalom.  
*Házi vaníliás cukrot úgy készítek, hogy a vaníliakaviárt (a vaníliarúd kikapart magjait) belekeverem eritritbe, alaposan összeforgatom és jól záródó üvegben tárolom.

2014. március 13.

Kucsmagombás burgonya gratin


Elkezdődött a kucsmagomba szezon! Kedvenc tavaszi gombámat egyszemélyes tálkákba sütöttem össze póréval, krumplival és tejszínnel, némi turbolya társaságában. Isteni finom, mint bármi, amiben találkozik póré, krumpli és tejszín, a kucsmagombától még gazdagabb és finomabb, annyira jó, hogy másnap reggelire ÉP visszatapsolta (csak több gombát kért bele :-D )




Hozzávalók 4 főre:
2 ek olívaolaj
2 szem krumpli
arasznyi darab póréhagyma
16 db kucsmagomba
2 dl tejszín
fél bio, vagy kezeletlen héjú citrom reszelt héja
só és frissen őrölt bors
pár szál friss turbolya
Meghámozom és vékonyan felszeletelem a krumplit és a pórét, a kucsmagombákat hosszában elfelezem. Az egyszemélyes sütőtálakat kikenem olívaolajjal, majd kirakom tetőcserépszerűen (hogy kicsit fedjék egymást) a hozzávalókkal: egy szelet krumplit követ egy szelet póré, azt egy fél kucsmagomba, majd újra krumpli, póré, gomba, míg megtelik a tálka. Ha megtelt, locsolok mindegyik tálra kb. fél dl tejszínt, megsózom, tekerek rá borsot, megszórom kevés kezeletlen citrom frissen reszelt héjával, némi turbolyával és betolom a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, míg a teteje picit megpirul. Melegen tálalom.
 Innen az ötlet.

2014. március 7.

Élesztőmentes kefíres pogácsa


Eredetileg túrós pogácsa lenne, de mivel a tehéntúró az épp aktuális diéta miatt tiltólistás, a kefir meg nem, rajtam ez nem nem fog kifogni ha csibém pogácsát kíván, így tegnap este lenvászon konyharuhába öntöttem 2 nagy pohár kefirt, ma reggelre szépen kicsepegett belőle a savó és lett belőle kefirtúró. Pogácsába gyúrtam, ahhoz képest egész jó lett, sőőőt, annak, aki hónapok óta nem ehetett semmi hasonlót, ez maga a pogácsák rolls royce-a.

Hozzávalók:
330 g túró (most kefirből)
330 g vaj
330 g teljes kiőrlésű tönköly liszt (+ egy kevés a nyújtáshoz)
3 ek szezámmag (opcionális)
2 gerezd fokhagyma, reszelve (opcionális)
25 g só
1 tojás + szezámmag a tetejére
Aki nem diétázik, készítse nyugodtan tehéntúróval, meg fehér liszttel, engem most kötöttek a diétás tanácsok.
A sütőt előmelegítem 200 fokra.
Az alapanyagokat jól összedolgozom , a tésztát lisztezett felületen másfél cm vastagra nyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt, vagy szőlőmagolajjal kikent sütőlemezre ültetem (ez utóbbi nagyon jól bírja a hőt és nem ég meg). A szaggatás utáni maradék tésztát újra összegyúrom, kinyújtom és kiszaggatom, mindaddig, míg el nem fogy. Megkenem a tetejét a felvert tojással, megszórom szezám maggal (mákkal, lenmaggal, vagy amivel tetszik) és 20-25 perc alatt aranyszínűre sütöm. Ha nem nyújtom túl vékonyra, szép magas pogácsáim lesznek. Langyosan a legfinomabbak.
Fenti adagból 5 cm átmérőjű kiszúróval 50 db kis pogácsa lett.