2014. január 31.

Extra gyors zsemle


Tegnap vacsorára voltunk hivatalosak a barátainkhoz. Napközben irodáztam, délután már nem lett volna időm kenyeret sütni, hát sütöttem extra gyorsan kész zsemléket, Max receptjét használva. Gyakorlatilag kicsit több, mint 1 órán belül az asztalon gőzölgött az illatos zsemlekupac. A kóstolóknak ízlett (magam nem kóstolhattam, mivel glutént tartalmaz, így én leginkább a tészta állagáról, meg a zsemlék illatáról tudok beszámolni).
Jó tudni, hogy S.O.S.esetben lehet ilyet is, de ideális esetben jobban szeretem a kelesztési időt rááldozva igazi, kívül ropogós, belül pihe-puha zsemlét sütni, mert ezek bizony szépek is, meg finomak is, de tömörebb szerkezetű, fajsúlyosabb darabok. Ám aki szereti a dnk kenyeret, ezzel is képes megbarátkozni.

Hozzávalók 12 zsemléhez:
4 dl langyos víz (tejjel jobb lehet, de nem volt itthon)
14 g szárított élesztő (vagy 50 g friss)
1 mokkáskanál cukor
60 dkg fehér tönkölyliszt
15 g só
a kenéshez egy felvert tojás, a szóráshoz szezámmag (vagy egyéb)

A langyos vízben elkeverek 1 mokkáskanál cukrot meg az élesztőt, és letakarva hagyom 15 percet pihenni, ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, felhabzani. Közben kimérem, majd átszitálom a lisztet, elkeverem a sóval, majd hozzáadom a felhabzott élesztőt. Kézzel (vagy géppel) rugalmas tésztát gyúrok, enyhén lisztezett felületre borítom, kicsit megformázom és megmérem. Grammra pontosan 12 egyforma súlyú darabra osztom, a darabokat gombóc alakúra formázom (virgolom), majd kicsit hengeresre görgetve a kezemben, hosszúkásra formázom (aki kereken szereti, hagyja kerekre). Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, és lekenem a felvert tojással. Pengével bevagdosom (nekem nem nyíltak szét sütés közben) megszórom szezámmaggal, majd betolom a hideg sütőbe, bekapcsolom a sütőt 180 Celsius-fokra és szép, mosolygósra sütöm (nem a zsemle mosolyog, hanem én, mikor megpillantom és ha tovább sütném, nem felfele, hanem lefele görbülne a szám. Szóval a „még nem jó-még nem jó” után, a „már nem jó” előtt). A sütési idő függ attól, mennyi idő alatt melegszik fel a sütő 180 fokosra, ha elérte ezt a hőfokot, onnantól kb. 15-20 perc alatt kész.
Ha valaki szeretné megspórolni azt az időt is, ameddig felmelegszik a sütő, kezdjen azzal, hogy bekapcsolja és azután fog hozzá a tészta összeállításának, majd tolja a frissen megformázott zsemléket egyenesen a forró sütőbe és süsse 30-35 percig, tapasztalatom szerint nincs lényeges különbség a végeredmény állagát, tömörségét illetően.Rácson hagyom kihűlni.

Néhány észrevétel: a tészta a dagasztás után nagyon jó állagú, valódi élvezet volt vele dolgozni (jó 3 hónapja, amióta gluténmentes diétára ítéltek nem nyúltam kelt tésztához, ez most felért egy léleksimogatással). 
A természetet – így az élesztőt sem – nem lehet megerőszakolni, a zsemlék szépek, és jók lettek, de tömörek és a méretük nem sokat változott sülés közben ahhoz képest, amikor betoltam a sütőbe, a pengével ejtett vágások sem nyíltak ki. Ma reggel sütöttem egy újabb adagot, de nem forró sütőbe tettem, hanem akkor kapcsoltam be a sütőt, amikor betettem a zsemléket, így az élesztő nem halt meg azonnal a hőtől, hanem volt pici ideje szaporodni, míg melegedett a sütő, ám a végeredmény nem lett sokkal jobb.
Gyors megoldásnak mindenképp jó ez a zsemle, legközelebb tejjel is kipróbálom, bár ez a tészta állagán nem hiszem, hogy változtatna, legfeljebb az ízén. 
UPDATE: ha van rá fél óra, megformázás után érdemes hagyni pihenni a zsemléket a sütőlemezen, huzatmentes helyen, tiszta konyharuhával letakarva, majd fél óra elteltével lekenni tojással, megszórni magvakkal és előmelegített sütőbe tolni. Az eredmény összehasonlíthatatlanul kellemesebb, nem csak látványban :-)


2014. január 27.

Indiai pulyka korma


„Fapados” indiai. Amúgy isteni, fogok még „játszani” több fűszerrel hasonlót.
Hozzávalók:
50 g vaj (vagy ghi)
1 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
1 kis darab gyömbér
fél kg pulykamell filé
1 doboz kókusztej (40%-os, 400 ml)
2 púpozott teáskanál curry por
2 babérlevél
só és frissen őrölt bors
1 dl (házi) paradicsomlé
kb. 4-5 dl alaplé (vagy húsleves)
friss koriander és chilipehely a tálaláshoz
Egy edényben felhevítem a vajat és megpárolom rajta a finomra vágott hagymát. Hozzáadom a reszelt gyömbért, a zúzott fokhagymát, a curry port, a babérlevelet és 2 percig, kevergetve pirítom.
Hozzáadom a falatnyi kockára vágott pulykamellet, kevergetve addig pirítom, míg a hús kifehéredik, majd belekeverem a paradicsom levet és a kókusztejet. Ízlés szerint sózom, tekerek rá borsot. Felöntöm annyi alaplével, ami épp ellepi és 15-20 perc alatt, takaréklángon, lefedve, néha megkevergetve puhára főzöm a húst, közben a mártás is szépen besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, pici alaplével (vagy vízzel) igazítok az állagán. Pár levélke friss korianderrel és chili pehellyel megszórva, basmati rizzsel tálalom.

2014. január 23.

Szarvasérmék sült vargányával és zöldfűszeres puliszkával


Igazi ünnepi főétel, nem mellesleg gluténmentes, így én is ehetem. Szarvashús híján marhahúsból is nekifognék, de a vargányát nem érdemes kihagyni. Szerencsére a vargánya fagyasztva is megőrzi minden ízét-zamatát, így télen is fel lehet használni.

Hozzávalók 4 főre:
80 dkg szarvashús (comb, bélszín vagy  hátszín)
2 db vöröshagyma
2-3 dl olaj
5 dkg vaj
2 dl testes vörösbor
pár szem borókabogyó
só és frissen őrölt bors
a zöldfűszeres puliszkához:
20 dkg kukoricadara
5 dl zöldség alaplé (vagy húsleves)
1 kis csokor snidling
1 kis csokor petrezselyem
só, frissen őrölt bors
a sült vargányához:
20 dkg vargánya (szezonon kívül fagyasztott) szeletelve, majd csíkokra vágva
2 dkg vaj
1 teáskanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors

A 3 cm vastagra szeletelt szarvashúst lehártyázom, megtisztítom és megformázom, őrölt borssal, durvára tört borókabogyóval beszórom, olajjal leöntöm és pár órára, vagy egy éjszakára, hűtőszekrényben állni hagyom. Sütés előtt legalább egy-másfél órával kiveszem a hűtőből és hagyom szoba hőmérsékletűre melegedni.
Elkészítem a puliszkát: felforralom az alaplevet, beleszórom a kukoricadarát és folyamatos kevergetés mellett közepesen sűrűre főzöm. Hozzákeverem a felaprított zöldfűszereket és sóval, őrölt borssal ízesítem. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe ujjnyi vastagra simítom és forró sütőben (grill fokozaton) pár perc alatt a tetejét kissé megpirítom. Kerek kiszúróval formázom és melegen tartom.
Kiveszem a hús szeleteket a pácból, leitatom róluk az olajat és megsózom. Egy vastagaljú serpenyőben,  2 evőkanálnyi olajat hevítek, a húsérmék mindkét oldalát megkérgezem, majd rádobom a vaj felét és picit mérsékelve a lángot a serpenyő alatt, oldalanként 4-5 perc alatt, a közepüket ízlés szerint véresre, vagy rózsaszínűre hagyva, megsütöm. A húsérméket kiveszem a serpenyőből és fóliával letakarva, melegen tartom. A serpenyő alatt nagyobbra veszem a lángot, az ízes pörcöket feloldom a vörösborral, hozzáadom a maradék vajat és mártás sűrűségűre forralom.
Megsütöm a vargányát: egy serpenyőben felhevítem az olívaolaj-vaj keveréket és nagy lángon, a serpenyőt rázogatva megsütöm a vargányát. Sózom, tekerek rá borsot.
A puliszka korongokra halmozom a sült vargányát, a szarvas érmékkel és a mártással tálalom. Egy jó testes vörösbort kínálok mellé.

2014. január 22.

Gluténmentes, tejmentes rakott krumpli


Az über-klasszik (Gabojsza-féle) rakott krumpli gluténmentes, tejmentes változata következik, mert van, hogy megkívánjuk a hagyományost, de különböző nyavalyák miatt úgy, mint nagyanyáink készítették, mégsem ehetjük….
Hogy mitől gluténmentes? Én a hagyományos változatnál a rétegezést egy kevés zsemlemorzsával kezdtem, erre ment az első sor krumpli, na ez itt elmaradt, ezért. Hogy mitől tejmentes? Mert tejföl helyett rizstej (rizsnyák) biztosítja a szaftosságát.
A legjobb, ha előző este megfőzöm hozzá a krumplit (nem teljesen puhára, csak majdnem), a tojást, és a rizstejet(rövidebb lére eresztve, inkább rizsnyáknak, és nem szűröm le), így másnap semmi macera, összeállítom, megsütöm, oszt csókolom. Persze frissen főzve is elkészíthető, csak úgy kicsit forró a krumpli, meg a tojás, pucolás közben   :-)

Hozzávalók 2-3 főre:
6 szem (közepes méretű) héjastól főtt krumpli
4-5 keményre főtt tojás
10-15 cm kolbász (nálam most saját készítésű pulykakolbász)
2 dl rizstej (inkább rizsnyák)
só és frissen őrölt bors
kevés olívaolaj a sütőtál kikenéséhez
kevés friss kakukkfű, tálaláskor (opcionális)

A  főtt krumplit és tojást megpucolom és felszeletelem (én a mozzarella szeletelővel szoktam, ami ugyanúgy néz ki mint egy tojásszeletelő, csak picit nagyobb).
Felszeletelem a kolbászt is, kikenek egy megfelelő méretű sütőtálat olíva olajjal és elkezdem a rétegezést: a krumplit három fele osztom, a sütőtál aljára sorakoztatom a krumpli harmadát, sózva, borsozva, majd  jön rá a tojás fele, arra a kolbász fele, majd újabb réteg krumpli (só, bors), tojás, kolbász, míg el nem fogynak. A legfelső réteg krumpli, ráöntöm a rizstejet (az a jó, ha majdnem ellepi). Betolom a 200-220 fokos sütőbe jó fél órára, míg szépen összerotyog, a tetején picit megpirul és mennyeien illatozik. Ha van rá idő, tálalás előtt legalább félórát érdemes állni hagyni a már lekapcsolt, de még meleg sütőben ahhoz, hogy a krumpli beszívja a nedveket, és finom, szaftos  rakott krumplivá lényegüljön. Tálaláskor megszórom kevés friss kakukkfűvel. Sajt és tejföl nélkül is igazán finom annak, aki diétázik, a többiek meg élvezzék a hagyományos változatot!

2014. január 21.

Paszternákos batáta krémleves, gabonatej főzőben


Imádom ezt a kütyüt! Nem csak friss gabonatejeket gyártok vele hetente többször, hanem krémleveseket is, és a tányérokon kívül csak egy edényt kell elmosogatnom! Beledarabolom a zöldségeket, felöntöm folyadékkal (vízzel, alaplével, gabonatejjel, akármivel), és 30 perc múlva lehet kanalazni.


Hozzávalók 2-3 adaghoz:
ásotthalmi batáta
1 paszternák
1 salotta hagyma
leszűrt (maradék, vasárnapi) húsleves, a max. jelzésig
csipet só, frissen őrölt bors
1 kiskanál német (mézes) magos mustár

Az előkészítő munka egyszerű. Meghámozom és felaprítom a zöldségeket, majd egyszerre teszem bele a gépbe a hozzávalókat. Felöntöm a max. jelzésig alaplével (húslevessel), elindítom a gépet (full bean milk gombbal) majd 30 perc múlva dallammal jelzi a gép, hogy kész a leves. Nincs macera, nem kell kevergetni a hagymát dinsztelés közben, nem kell mixelni, passzírozni, pepecselni. És a húsleves zsírtartalmán kívül nincs benne zsiradék. Nem is hiányzik belőle. Krémes, ízes, gyors.

2014. január 20.

Gluténmentes rántott hús


Csak azért, mert gluténmentes diétán vagyok, még nem vagyok hajlandó lemondani a rántott húsról. Szerencsére nem is kell.

Imádom az elefántfül nagyságú (borjú) bécsi szeleteket, friss citromlével meglocsolva, majonézes krumpli salátával körítve, de itthon leginkább csíkokra vágott csirke, vagy pulykamelleket panírozok. Hamar megsülnek, sok a bunda rajtuk, és aránylag kevés húsból is jókora adagot lehet asztalra tenni. A húst ujjnyi csíkokra vágom, sózom, borsozom és megszórom kevés granulált fokhagymával. Ha ráérek, hagyom „érlelődni” legalább 20 percig panírozás előtt, ha sietek, azonnal panírozom. Liszt helyett kukorica, vagy rizslisztbe forgatom a fűszerezett húscsíkokat, majd felvert tojásba, ezután késes robotgépben durvára darált gm kukoricapehelybe (corn flakes). Ez utóbbi durván drága (kb. ötszörösébe kerül, mint a nem gm változata), de ezt a luxust néha megengedem magamnak, és ha belegondolok, hogy a diéta előtti kedvencem, a panko morzsa sem egy árban van a mezei zsemlemorzsával, már nem is tűnik annyira durvának az ára…
Forró mangalicazsírban szoktam kisütni, fényévnyivel jobb az íze, mint napraforgó olajban sütve és meggyőződésem, hogy a mangalicazsír, ami olyan malacból származik, ami a szemünk előtt nőtt fel, jóval egészségesebb mint a kemikáliákkal agyonkezelt, amúgy sem olcsó napraforgó olaj. De süsse mindenki abban, amiben szeretné :-) Köretnek zöldsaláta, tepsis krumpli, krumplisaláta, vagy bármi egyéb szóba jöhet. Egy gerezd citrom meg kötelező!

2014. január 19.

Csavart hús

Az idei hurka-kolbász töltés alkalmával kipróbáltam egy borszéki olvasóm által ajánlott receptet is, a csavart húst.



Egyszerű, mint a faék, és igazi csemegének ígérkezik. A recept egyszerű: “végy egy csepleszt (csipkehájat), terítsd ki, borítsd be jó ujjnyi vastag, fűszerezett kolbászmasszával, tegyél rá egy sertés szüzet.



Csavard fel (hiszen csavart hús a neve!) igazítsd formásra,



majd kötözd meg, hogy füstölni lehessen.



Szikkaszd egy éjszakát, majd 2 napig adj neki hideg (akácfa forgács) füstöt. Utána abáld meg és fogyaszd szeletelve”. Na itt tértem el az eredeti recepttől, mert – szerintem – jobbat találtam ki. Vákuumfóliába zártam és szuvidorban hőkezelem kíméletesen (75 Celsius-fokon 20-24 órát).



De nem csak a csavart húst vákuumoztam le, hanem a vadhúsos jó tapasztalatokra alapozva idén már a hurkát is, mert – most már tudom – vákuumfóliában sokkal tovább megőrzi ízét, nem mellesleg tovább eltartható és sokkal kevesebb helyet foglal a fagyasztóban.



Elképzeltem, mennyire jól fog esni mondjuk május környékén egy darab sült hurka. És idén nem lesz hűtő (fagyasztó) íze, mert ugyanolyan lesz, mint frissen. Régebb minden darab hurkát nylon zacskóba tettünk, majd be a fagyasztóba. Volt, hogy a zacskó kiszakadt, a hurka kicsúszott belőle, a végén a kutya ette meg, mert fura íze volt… na idén ilyen gondunk nem lesz! És ha húst kell fagyasztanom, azt is ezentúl csak vákuumban teszem. Levegő kiszívva, oxigén eltávolítva, a hús nem színeződik el és nem szárad ki. A nylon zacskó olcsóbb, de a vákuumfólia mégis jobban megéri!

2014. január 13.

Lilahagymás, tonhalas édesburgonya


Kamraebéd, olyan napokra, mikor „meghalni sincs időm”, nem, hogy bevásárolni. Volt itthon jóféle ásotthalmi batáta, tonhalkonzerv, hagyma, citrom meg mindig akad itthon. Kb. 5 perc tenni való van vele, fél óra alatt kész és máris lehet tovább dolgozni.
Hozzávalók 2 főre:
ásotthalmi batáta
1 tonhalkonzerv, lecsöpögtetve
1 kis fej lilahagyma, vékonyra szeletelve
chili pehely, ízlés szerint
fél lime, vagy citrom frissen facsart leve
4 kanál majonéz, vagy natúr görög joghurt
petrezselyem zöldje (korianderrel még finomabb lenne)

A batátát megmosom, majd héjastól, 18-20 perc alatt (vagy amíg meg nem puhul), forró sütőben (vagy Actifryban) megsütöm. Kettévágom, és vágott felükkel felfelé, tányérra rakom.
A lecsepegtetett tonhalat egy villával kicsit szétszedem és ráhalmozom a batátákra, megszórom a szeletelt lilahagymával, szórok rá chili pelyhet, meglocsolom a citrom (vagy lime) levével és mindegyikre teszek egy kanál majonézt (vagy görög joghurtot). Friss, vagy fagyasztva szárított aprított petrezselyem zölddel (vagy korianderrel) megszórva tálalom. Laktató és finom.

GoodFood recept.

2014. január 11.

"Ne cipeld, visszük!"

Mi lesz a vacsora? És ki fog bevásárolni?
Ez a két kérdés gyakran elhangzik bármelyik háztartásban, ahol a nap nagy részét a szülők a munkahelyen töltik, utána rohanás a gyerekekkel edzésre, különórára, majd haza leckét írni, közben vacsorát is kellene főzni, hogy legalább este, együtt üljön asztalhoz a család, és fél órát rohanás-mentesen tudjon együtt tölteni.
Hét közben feszített a tempó és a vásárlás nem kevés időt rabol el az ember életéből. Mert ugye el kell menni a boltba, a zöldségeshez, vagy a piacra, van, hogy ahhoz, amit terveztünk nem kapunk meg mindent egy helyen és ha listával és konkrét elképzeléssel is indulunk útnak, bizony közlekedéssel együtt rámegy jó esetben 1-2 óra, rossz esetben akár a duplája. Olyan drága idő, amit tölthetnénk akár a szeretteinkkel is.

Külföldön már régóta divat, itthon most kezd elterjedni az online élelmiszer vásárlás. Van, aki a 2014-es év egyik vezető trendjének tartja a neten megrendelt és házhoz szállított élelmiszert. Nem, nem a pizza házhoz szállítására gondolok, hanem arra, hogy neten megrendelünk, és hetente házhoz szállítanak egy doboz friss élelmiszert (lehetőleg nem messzebbről, mint 50 kilométer), és még azzal sem kell időt vesztegetni, hogy mit főzzünk belőle, mert kész menütervet és recepteket is kapunk hozzá.

Dinner for home egy ilyen internetes áruház. Friss alapanyagokat (tehát nem csak zöldséget!) kínálnak napi, heti vagy hétvégi menühöz, megkönnyítve ezzel a mindennapos bevásárlást. A termékeket csomagban árulják, melyekhez recepteket is ajánlanak (január 13 és 19 között az én receptjeimből válogattak).


Áruik nagy részét őstermelőktől, azok felvásárlóitól szerzik be, a vásárlóik igényes, tudatos fogyasztók, akik nem csak arra figyelnek, hogy mit tesznek az asztalra, hanem arra is, hogy mit, és kitől vásárolnak. A heti csomagot hétfőn, a hétvégit pénteken szállítják, de rugalmasak és igazodnak a vásárlók igényeihez. Van „Fittanyuka” csomag és biotermékek is!

2014. január 4.

Fehérboros, fokhagymás vongole spagettivel


Év eleji könnyed fogás. Gyors, illatos, laktató, és épp szezonja van (állítólag a kagylót az „r” –re végződő hónapokban szabad csak enni).

Hozzávalók 4 főre:
2 kg friss vongole kagyló
3-4 evőkanál olívaolaj
1 db vöröshagyma, vagy 2 salotta, vagy 1/2 szál póréhagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 db chili paprika (opcionális)
1 dl száraz fehérbor
fél citrom frissen facsart leve
nagy csokor friss petrezselyem
só és frissen őrölt fekete bors
fél kg spagetti (van gluténmentes is! :-) )

A kagylókat megtisztítom, a nyitott példányokat kidobom. (Tisztítási, tárolási kisokos 
itt.)
A tésztát sós vízben, al dente-re, azaz fog-keményre, haraphatóra főzöm.  Közben felaprítom a hagymát és egy méretes edényben, az olíva olajon megdinsztelem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd a kagylókat. Hozzáöntöm a fehérbort és lefedve hagyom nagy lángon 3-4 percig párolódni, ezalatt a kagylók kinyílnak kiengedik a kagylóhéjból a jó kis tengervizet, ezzel meg is ízesítik a szaftot. Sózom, borsozom és hozzáadom az aprított petrezselymet, majd a kifőtt spagettit. Jól összeforgatom (a zártan maradt kagylókat kidobom!), meglocsolom a citrom levével és azonnal tálalom. Egy pohár száraz fehérbor illik hozzá.