2014. december 4.

Kínai ötfűszer keverékes sült oldalas, vöröskáposzta csírával


Az egyik legjobb dolog, ami egy oldalassal történhet, ha frissen őrölt kínai ötfűszer keverékkel megszórva vajpuhára sütjük. A fűszerkeveréket megvehetjük készen is, de pár perc alatt otthon is elkészíthetjük, ha fűszeres fiókunkban ott lapulnak a hozzávalók: csillagánizs, szegfűszeg, fahéj (lehetőleg cassia), édeskömény és szecsuáni bors. A saját változatomba belecsempésztem egy kis fekete kardamomot is, nem rontott rajta. Sőt. Jól záródó üvegben 2-3 hónapig eláll, a sertésen kívül kacsához is isteni, de érdemes kipróbálni a vele megszórt sült sütőtököt is!

Hozzávalók:
egy kilós darab sertés oldalas
pici olívaolaj
1 dl száraz bor

Az ötfűszer keverékhez:
4-5 szem csillagánizs
1 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál szecsuáni bors
1 teáskanál őrölt fahéj, vagy 4-5 db cassia fahéj
1 teáskanál édesköménymag
2 hüvely fekete kardamom (opcionális)

A fűszereket mozsárban, fűszerőrlő malomban, vagy alaposan kitisztított kávédarálóban porrá őrlöm.
Az oldalast feldarabolom és minden oldalát megszórom a fűszerkeverékkel, majd megsózom. Pici olívaolajjal kikent sütőtálba teszem, aláöntöm a bort, lefedem alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben vajpuhára sütöm. Vöröskáposzta csírával tálalom.

Apropó csírák. Rájuk vagyok kattanva. A hideg idő beálltával ezzel pótolom a vitamint és naponta fogyasztom a reggeli smoothieba, a vajas kenyérre, a salátába, a pizzára, köretnek, bárminek. Majd mesélek!