2014. október 15.

Spenótos, gombás pappardelle kecskesajttal


Nemrég megint főztünk egy jót a METRO Gasztroakadémián. Bereznay Tamás és Gálicz István vezetésével készítettünk egy "Minden napi, de nem mindennapi menüt": friss pappardelle tésztát kecskesajttal és spenóttal, libamájat gofrival, zöld almával és krémes gyökérpürével, meg lisztmentes csokoládétortát (aminek a maradék tésztáját szuflé formákban sütöttük ki). A hangulatra most sem volt panasz, soha rosszabb hétfő délutáni programot! Minél gyakrabban van alkalmam részt venni egy-egy gourmet kurzuson, annál jobban élvezem. Itthon meg újra elkészítem a fogásokat, mert gyakorlás a tudás anyja.

Spenótos, gombás pappardelle kecskesajttal 

Hozzávalók 4 főre:
40 dkg friss papardelle tészta
3 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
50 dkg barna csiperkegomba
25 dkg friss bébispenót
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
12,5 dkg krémes kecskesajt
só, frissen őrölt bors

A vajon megdinsztelem a finomra aprított hagymát, hozzáadom a felcsíkozott gombát, belereszelem a fokhagymát, sózom, borsozom és hagyom, hogy a gomba levet eresszen, majd megpuhuljon. Ha már majdnem jó, hozzáadom a megmosott bébispenótot, ami a hő hatására 1-2 perc alatt összeesik. Ráöntöm a tejszínt, hozzáadom a kecskesajtot és pár perc alatt, kevergetve, mártás sűrűségűre forralom, ez idő alatt a kecskesajt is beleolvad.
Közben lobogva forró, alaposan megsózott vízben 2-3 perc alatt al dente-re, azaz haraphatóra főzöm a tésztát, leszűröm, jól összekeverem a kecskesajtos, tejszínes, gombás, spenótos mártással, elzárom alatta a tüzet és fedő alatt hagyom 4-5 percig pihenni, hogy a tészta magába szívja az ízeket, majd tálalom.

A kurzuson készült még több fotó a Facebookon.