2014. október 24.

Petrezselyem krémleves körtével


A kedvenc körtefánkon idén 3 szem körte termett. Egy elfogyott nyersen, kettő ebben a levesben végezte.

Hozzávalók 4 főre:
2,5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
2 salottahagyma (vagy egy közepes vöröshagyma)
3 közepes burgonya
fél kg  fehérrépa (petrezselyem gyökér)
1 dl tejszín
8 dl húsleves (vagy víz)
2 körte
só, frissen őrt szerecsendió
ölt bors
frissen reszel

A zöldségeket meghámozom. A hagymát finomra aprítom, a krumplit felkockázom, a fehérrépát is apróra kockázom, vagy vékonyra szeletelem.
A vajat felolvasztom egy fazékban, hozzáadok 2-3 ek olívaolajat és üvegesre párolom rajta a finomra aprított hagymát, majd hozzáadom a fehérrépát, átforgatom, hogy a vaj-olaj keverék mindenütt bevonja és kevergetve dinsztelem 5-8 percig. Hozzáadom a felkockázott krumplit, felöntöm a húslevessel (vagy vízzel), sózom, borsozom és fedő alatt addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak. Blenderben (vagy botmixerrel) simára pürésítem, majd szitán átpasszírozom. Hozzáadom a tejszínt, reszelek bele kevés szerecsendiót és a meghámozott, apró kockákra vágott körte húsával tálalom.