2014. augusztus 28.

A legtutibb házi ketchup, sült paradicsomból


Minden évben főzök ketchupot, paradicsomos tésztaszószt. Néha ipari mennyiségű paradicsomléből. Tavaly már bográcsban nyomtuk ÉP-vel, mert abban gyorsabban felforrt és mivel nagy a párolgási felület, gyorsabban is sűrűsödött, de MOST találtam meg a tuti módszert, amivel kevesebb paradicsomból (ahogy a kertben érik), a lehető legkevesebb munkával isteni ízű, jó sűrű  ketchupot lehet készíteni és még a mosogatni való sem olyan sok, hogy hozzáfogni se legyen kedve az embernek.

Hozzávalók:
2-3 kg paradicsom
3 fej vöröshagyma (közepes méretű)
4 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint őrölt koriander, őrölt fahéj és zellersó (utóbbi opcionális)
só és frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál (nád)cukor (vagy xilit)
1 evőkanál almaecet, vagy balzsamecet

A paradicsomokat vízszintesen félbe vágom és tepsire sorakoztatom. A hagymát, fokhagymát megpucolom, a hagymát darabolom és mindet a paradicsomokra szórom.


A tepsibe halmozott zöldségeket vékonyan meglocsolom olíva olajjal, tekerek rájuk borsot, majd a 180 fokra előmelegített sütőben jó egy órát sütöm (ha kezd karamellizálódni, már jó). 


A tepsi tartalmát leturmixolom (robotgépbe, blenderbe téve, vagy botmixerrel), majd szűrőbe öntöm és merőkanál segítségével átpasszírozom egy lábasba, hogy a szűrőben csak a (nagyjából száraz) paradicsom magok és héjak maradjanak.
A paradicsomszósz már így is kellően sűrű és igen finom, de most jön a fűszerezés: sóval, további őrölt borssal, némi zellersóval, pici őrölt fahéjjal és korianderrel (legutóbb még őrölt római köményt is tettem bele), egy evőkanál alma/vagy balzsamecettel, meg ugyanannyi cukorral vagy édesítőszerrel (hogy a paradicsom vadságát elvegyük).
Sűrűn kevergetve (vigyázat, bugyog!) felforralom, majd sterilizált* üvegekbe teszem, lezárom, fejtetőre állítom pár percig, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni, utána irány a kamrapolc.


*az üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom 15- 20 percig. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.

Innen az ötlet.