2014. június 23.

Túrós, barackos süti


Gyors, egyszerű, finom. Egy gombóc vanília fagyival villantós desszert.

Hozzávalók 8 darabhoz:
egy tekercs (250 g) friss leveles tészta
10 dkg tehéntúró
1 dl tejszín
ízlés szerint (házi) vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
8 szem kajszibarack
1 tojás, a kenéshez
porcukor a tetejére

A túrót elkeverem a tejszínnel, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. A leveles tésztát letekerem (a friss leveles tésztát készre nyújtva, sütőpapírral együtt feltekerve árulják) és derelyevágóval 8 egyforma darabra vágom. Körben 1-1 cm-es peremet hagyva egy éles késsel mindegyik tésztadarabot körbekarcolom, vigyázva, hogy ne vágjam át (ettől fog a széle szépen megemelkedni sütés közben) és felvert tojással, kenőecset segítségével megkenem ezt a peremet. A közepébe teszek mindegyiknek 1-2 kiskanálnyi túrót, majd kirakom az elfelezett, majd felszeletelt barackkal. Megszórom porcukorral és 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben addig sütöm, míg a tészta széle szépen megpirul.
Langyosan a legjobb, finoman porcukrozva, egy gombóc vanília fagyival.