2013. július 26.

Grillezett borotvakagyló


Két éve ilyenkor a de Haan-i tengerparton sétálva találtam pár hosszúkás, jópofa kagylóhéjat. Nem tudtam, milyen fajta lehet, mígnem pár nap elteltével meg nem láttam kolleginánál, hogy az a bizonyos a borotvakagyló, ehető, mi több, igazi ínyencség. Kóstolni eddig nem volt alkalmam, de legutóbbi Vörös Homár látogatásomkor ott virított a pultban, hát hoztam belőle egy hálónyit. A halkereskedésben elláttak tisztítási tanácsokkal, egészen pontosan így jártam el.  Több recept elolvasása után, végül grillen készítettem, keleties páccal fűszerezve.

Hozzávalók:
1,5 kg friss borotvakagyló
2 evőkanál só (a kagyló tisztításához)
A páchoz:
1 db friss, piros chili paprika
1 lime leve és reszelt héja
kis darab friss gyömbér, reszelve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
kis csokor friss koriander, aprítva
fél dl (vagy igény szerint picit több) olívaolaj
1 teáskanálnyi halszósz
frissen őrölt bors

Megtisztítom a kagylókat: egy tálba fektetek egy mélytányért, megfordítva. A tányérra teszem a kagylókat, és annyi sós hidegvizet (3 liter vízhez 2 evőkanál só) öntök a tálba, hogy teljesen ellepje a kagylókat. 1 óra alatt a kagylók ki-ki nyílnak és a bennük lévő homok a tányér alá süllyed. Ezután egyenként leöblítem, forró száraz serpenyőbe teszem 1-2 percre, ameddig kinyílnak. A kinyílt kagylót azonnal kiveszem, mert nem az a cél, hogy megsüljön és ez a fajta kagyló is könnyen túlsül, akkor meg rágós lesz, így érdemes résen lenni! A kiszedegetett kagylóhúst megpucolom (minden nem fehér részt eltávolítok), majd a kagylóhúst visszateszem a kagylóhéjba.
Elkészítem a pácot: összekeverem a reszelt lime héjat a reszelt gyömbérrel, fokhagymával, aprított chilivel és korianderrel, lime levével, olívaolajjal, halszósszal és borssal, majd mindegyik kagylóba kanalazok a fűszeres pácból.
A kagylókat forró grillrácsra helyezem és 3-4 perc alatt meggrillezem, majd azonnal tálalom. Jéghideg száraz pezsgővel leöblítve az igazi.


Fenti mennyiség 6 főre volt elegendő, előételnek.

2013. július 10.

Töltött gomba, a sokadik


Ha látok szép gombát a piacon, gyakran veszek párat, majdleszvelevalami  alapon, leggyakrabban a tönkje helyét megtöltöm azzal, ami épp van a hűtőben, és megsütöm. Ez a változat épp úgy készült, mint a juhtúrós-kolbászos, de juhtúró helyett jó érett cheddar sajttal, házi kolbásszal és csipetnyi chili pehellyel. Előételnek, könnyű vacsorának bármikor jöhet.

Hozzávalók:
csiperke gomba (fejenként 2-4 db, mérettől függően)
érett cheddar (vagy más jól olvadó sajt, gombánként egy dobókockányi) 
paprikás kolbász (gombánként 1-1 szelet)
gombánként csipetnyi chili pehely
friss kakukkfű a tálaláshoz

A konyhakész gombák szárát eltávolítom, mindegyikbe helyezek egy-egy szelet paprikás kolbászt, annak tetejére egy csipet chili pelyhet, meg akkora darab sajtot, ami belefér a mélyedésbe. 200 fokos sütőben addig sütöm, míg megolvad a sajt és picit megpirul. Friss kakukkfűvel díszítve tálalom (opcionális, de jó ízt ad a végeredménynek). Egy kevés, mellé kínált fokhagymás joghurt mártogatós teszi teljessé a fogást.


2013. július 2.

Paleo moszkauer


A 2013-as Segítsütim*
A nyerteseim (egy „fő” nyertes és egy „vigaszágas”) végül egy második sütésből készült moszkauert kaptak, mert az elsőt akarva-akaratlanul „házi fogyasztásra” ítéltem. Történt ugyanis, hogy a kertben termett, Édesanyám pucolta törökmogyorót nem bogarásztam át, hanem belezuttyintottam a darálóba és khmm…maradtak benne héj darabkák, így nem kockáztattam, hogy bárki ráharapjon…sebaj,majd elfogy itthon, óvatosan harapdálva… A második sütésre meg várni kellett, nem is keveset, de jelentem: jól sikerült, szuperfinom, a nyertesek megkapták, ízlett mindenkinek, aki kóstolta. Íme a recept:

Hozzávalók kb. 30 db moszkauerhez:
70 g dió, durvára őrölve
330 g pirított törökmogyoró, darálva
300 g Xukor zéro
270 g kókuszolaj
200 g kókuszliszt
100 g friss, kezeletlen narancs héja, durvára reszelve
100 g aszalt vörös áfonya
680 ml kókusztej
250 g 85%-os olvasztott étcsoki

A kókuszolajat a Xukor zéroval, aprított narancshéjjal, durvára őrölt dióval és a kókusztejjel egy edénybe teszem és fakanállal állandóan keverve felforralom. Miután levettem a tűzről, hozzákeverem a kókusz lisztet és a mogyoróőrleményt, a masszát hagyom kissé hűlni és teáskanál segítségével, sütőpapíros tepsire, bő három ujjnyi távolságra dió nagyságú halmocskákat adagolok. Ezeket vízbe mártott kanállal szétlapítom és 180 C-on kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütöm. Ha kihűltek (melegen nagyon törékenyek), fejjel lefelé rácsra teszem és a talpukat olvasztott csokival bevonom. Dermedés után fogyasztható.


A dekorációnak használt kellékekért külön köszönet az Oltári Bazárnak.

*A Segítsüti egy jótékonysági sütiárverés. Gasztrobloggerek süteményeire lehet licitálni, a bevételből civil szervezeteket és egészségügyi intézményeket támogatunk (bővebb infó itt). Idén a Magyar Gyermekmentő Alapítvány totálkárosra tört gyermek mentőorvosi autójának pótlásához, felszereltségéhez járulunk hozzá, az aktuális részletek az akció honlapján olvashatóak.


2013. július 1.

Gyömbéres, vaníliás, chilis batáta krémleves


A hűvös időjárásnak köszönhetően visszatértünk a levesekhez. Ez különösen jól esett, így batáta szezon végén.

Hozzávalók 4 főre:
1 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
2 ásotthalmi batáta
kis darab friss gyömbér
1/2 kiskanál chilipehely
1 liter zöldség alaplé
1 vanília rúd
1 teáskanál méz
2 teáskanál citrom, vagy lime lé
só, ízlés szerint

Az aprított hagymát megdinsztelem az olajban egy csipet sóval, míg áttetsző nem lesz. Hozzáadom a reszelt gyömbért és chilipelyhet, a meghámozott, felkockázott batátát és 2 csipet sót. Felöntöm az alaplével, felforralom és addig főzöm, míg a batáta megpuhul.
Ha már puha, belekeverem a vaníliarúd kikapart magjait és turmixgépben vagy botmixerrel pürésítem. Ízesítem kevés mézzel és lime (vagy citrom) levével, ha szükséges sózom, ha túl sűrű lenne, kevés alaplével (ha elfogyott, akkor vízzel) igazítok az állagán. 
Másnap még finomabb! (már ha marad)

Recept innen.