2013. április 23.

Kucsmagombás rizottó


A rizottórizsek királya a piemonti Acquerello, melyet betakarítás után 12 hónapig 10 ºC-on tárolnak, ez idő alatt utóérés zajlik le a rizsben, aminek a következményeként a fehérjék, a keményítő és a vitaminok jobban oldódnak a vízben, a belőle készült rizottó egyenletesen puhul és nem mállik szét, a főzés után hosszú ideig őrzi állagát és ízesebb lesz, emiatt a szakácsok is szeretik világszerte. Kucsmagombával készítve, a végeredmény egy krémes, fantasztikus rizottó. Az Acquerello rizs elég durván drága, de ha összeadom, mennyi pénzt NEM költöttem el az utóbbi 5-6 évben leveskockára, ételízesítőre, kolára és egyéb békanyálakra, cigire és egyebekre, néha egyértelműen belefér :-)

Hozzávalók 3 főre:
25 dkg rizottórizs (ünnepnapra Acquerello)
2+2 ek olívaolaj
kb 3 dkg vaj
2 +1 fej salotta hagyma
30 dkg kucsmagomba
1 dl száraz rozé (rozé pezsgővel még jobb)
7-8 dl alaplé (húsleves)
2 evőkanál frissen reszelt parmezán
kis csokor friss turbolya

A kucsmagombát megtisztítom:  hosszában elfelezem mindegyiket, folyó víz alatt alaposan, kívül-belül megmosom, majd lecsurgatom és a nagyobbakat felszeletelem.
Két evőkanál olívaolajon megdinsztelek 2 fej aprított salotta hagymát, hozzáadom a kucsmagombát, sózom, borsozom és hagyom, hogy a gomba levet eresszen, majd megpuhuljon, de a levét nem főzöm el, hanem leszűröm és félreteszem, ez lesz – némi húslevessel kiegészítve – az alaplé, amivel megfőzöm a rizottót. A megpuhult gomba kb. egyharmadát botmixerrel, vagy késes robotgépben turmixszolom, hozzáadom a gomba levéhez (ettől még krémesebb és még kucsmagombásabb lesz a végeredmény) és hozzáfogok a rizottóhoz.
A húslevest összekeverem a gomba leszűrt levével és felforrósítom. A maradék egy fej salotta hagymát apróra vágom és az olívaolaj – vaj keveréken üvegesre párolom, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. A rizst a hagymához adom és néhány percig kevergetem, hogy a zsiradék minden rizsszemet körülöleljen. Hozzáadom a bort (vagy pezsgőt) és hagyom teljesen elpárologni, majd merőkanalanként elkezdem hozzáadni a gombás húslevest, kis lángon, állandóan kavargatva, mindig megvárva, hogy elfőjön a leve, aztán egy újabb merőkanálnyi forró alaplé, majd kavargatás, és így tovább, amíg a rizottó meg nem fő (kb. 20 perc), közben sózom, borsozom. Ha a rizsszemek közepe „al dente” (azaz fogkemény, ergo nincs szétfőve), belekeverem a párolt kucsmagombát és a parmezánt, 1-2 percig kevergetem még, hogy összesimuljanak az ízek, majd a zamatos turbolyával díszítve tálalom. Még krémesebbé lehet tenni diónyi vajjal, amit a végén, már a tűzről levéve belekeverek.

Luxus rizottó. Ízorgia a köbön. Nem.Lehet.Abbahagyni.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.