2013. március 25.

Termékajánló: Zöld dió szirupban

kép forrása

Édesapám minden évben készített zöld dió likőrt, egy több mint 100 éves családi recept alapján, sok olyan fűszerrel, aminek beszerzése pár évvel ezelőtt még komoly fejfájást okozott. Vaníliás zöld diót szirupban már magam is készítettem, de állítom, hogy az akácvirág szirom lekvárt kivéve a legmacerásabb konyhai produktum, amit valaha előállítottam. Ezentúl nem is babrálok vele, mert van egyszerűbb megoldás: a készen kapható zöld dió szirupban.

kép forrása

A milotai zöld diót – amiből a termék készül - az egyik legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A diónak a csonthéját még ki nem fejlesztett fiatal termése a zöld dió, csak akkor fogyasztható, ha belül még puha (több évben jártam már úgy, hogy „hagyom még pár napot nőni”, aztán beleestem a „még nem jó-még nem jó- már nem jó” hibába). A zöld dió szirupban önmagában is pompás csemege, de tálalható kacsához, libához és egyéb vadakhoz, vagy sajttálra (receptek itt). Desszertként fagylalt mellett vagy gyümölcssalátában érvényesül igazán. Bár nem egészségügyi hatásai miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirupban figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő és fertőtlenítő hatású.