2012. január 31.

Csicsóka krémleves kéksajttal és mandulával



Még mindig csicsóka. Egy újabb leves.

Hozzávalók:
40 dkg csicsóka
4 dl tej
1 dl tejszín
5 dkg kéksajt
csipet őrölt gyömbér
csipet frissen reszelt szerecsendió
só, frissen őrölt bors
2-3 ek szeletelt mandula

A csicsókát megtisztítom, kockára vágom és puhára főzöm a tejben. Hozza adom a tejszínt és leturmixolom. Fűszerezem sóval, borssal, gyömbérrel és szerecsendióval.
Tálaláskor a tányérba morzsolom a kéksajtot, rámerem a forró levest és rászórom a száraz serpenyőben enyhén megpirított mandulát.

Az Ős Kaján étterem receptje alapján.

2012. január 30.

Klasszikus kőrözött



Öregszem. Az utóbbi időben kevésbé hoznak lázba a „tegyünk bele egy csavart” megoldások, mindinkább a régi, klasszikus ízekre vágyom. Dorka lányom kőrözöttet kért, én meg a szuperklasszikus változatot kevertem ki. Semmi csavar.

Hozzávalók 6-8 főre:
250 g tehéntúró
250 g juhtúró (brindza)
50 g puha vaj
2 kis fej salottahagyma, nagyon apróra vágva
1 evőkanál tejföl
1 kiskanál mustár
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál  édesnemes fűszerpaprika
só és frissen őrölt bors

A hozzávalókat kézi mixerrel habosra keverem, 1-2 órát hagyom a hűtőben összeérni az ízeket. Friss kenyérre, vagy pirítósra kenve, zöldpaprikába töltve és szeletelve, vagy zöldséghasábokkal mártogatva kínálom (ez esetben több tejfölt teszek bele, hogy krémesebb legyen az állaga és lehessen mártogatni).

2012. január 26.

Magyar Konyha magazin és csángó csicsókaleves


Egy évvel ezelőtt adtam hírül, hogy megjelent a megújult Magyar Konyha gasztronómiai magazin. Most büszkén jelentem, hogy tegnap megjelent a 2012-es január-februári szám, benne 4 csicsóka receptemmel.



A négy csicsókás ételem: csicsóka aszalt paradicsomos, vargányás morzsában


disznótoros csicsókával és póréval, savanyúkáposzta ágyon


csicsókatorta


és a desszert: csicsókás panna cotta


Eredetileg készült még egy csángó csicsóka leves is, ez végül kimaradt a lapból, így annak receptjét fogadjátok szeretettel.


Hozzávalók 4 főre:
25 g vaj
1 fej vöröshagyma
arasznyi darab póré
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 paszternák
kis darab zeller
30 dkg csicsóka
1 liter alaplé
2 dl tejszín
2-3 ek tárkonyos ecet
1 ek ecetben eltett, aprított tárkony
só, bors

Elkészítés:
Egy finomra reszelt sárgarépát vajon megdinsztelünk, hozzáadjuk az aprított vöröshagymát és pórét és üvegesre dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. A csicsóka kivételével hozzáadjuk a többi aprított zöldséget és az egészet pár percig kevergetve pirítjuk, felöntjük az alaplével és főzzük 10-12 percig. Hozzáadjuk a kis kockákra aprított csicsókát és főzzük további 5-8 percig, míg a csicsóka és a zöldségek roppanós-puhák lesznek. Belekeverjük az aprított tárkonyt és ecetet, végül a tejszínt. Ha szükséges, igazítunk a fűszerezésen és tálaljuk.

A fotókat Bakcsy Árpád készítette, a recepteket megtaláljátok a Magyar Konyha magazin január-februári számában.