2012. november 26.

Mázas sous vide sárgarépa


Állítom, hogy ilyen állagot sárgarépánál főzéssel nem lehet előállítani, csak sous vide készülékkel. Érzem rajta, hogy nem nyers, de nem is puha, van némi feszesség és majdnem ropogóság benne. Érdekes módon a sárgarépa íze is valahogy kikerekedik, felerősödik. Egy egyszerű, mezei sárgarépából főszereplő lesz. Primadonna.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg sárgarépa
1 evőkanál sótlan vaj
1 csapott evőkanál nádcukor
fél teáskanál tengeri só
frissen őrölt fekete bors
kis csokor apróra vágott petrezselyem
1-2 evőkanál enyhén pirított szezámmag

A sárgarépát meghámozom, hosszában elfelezem, keresztben negyedelem, így csinos kis hasábokat kapok. Vákuumtasakba helyezem a vajjal, cukorral, és sóval,  vákuumozom és két órára 85 C-fokos Sous Vide Supreme  vízfürdőjébe helyezem. Ezen a ponton, a sárgarépa hűtőszekrényben tárolható maximum 1 hétig.


Tálalás előtt visszamelegítem 60 C-fokos vízfürdőben , kiveszem a vákuumtasakból és serpenyőben, nagy lángon főzöm, folyamatosan rázogatva a serpenyőt, amíg a folyadék csökken és a sárgarépán máz alakul ki (ez kb. 2-3 perc). Tekerek rá borsot, meghintem aprított petrezselyemmel,  száraz serpenyőben pirított szezámmaggal és tálalom. Bulikajának sem utolsó.