2012. november 29.

Gombával töltött camembert, tésztaburokban


A 25 dekás, gombával töltött, leveles tésztába sütött sajtkorongból egy-egy kétfalatnyi szelet jutott mindenkinek a tárcsás sütögetés előtt, de mivel jó, értett camemberttel készítettem, elég is volt:-)

Hozzávalók:
1 tekercs friss leveles tészta (250 g)
1 guriga camembert sajt (250 g)
1 kisebb salotta hagyma, aprítva
1 gerezd fokhagyma
10 dkg gomba (pld. barna csiperke), szeletelve
diónyi vaj
1 evőkanál száraz sherry
só, frissen őrölt bors, ízlés szerint
1-1  mokkáskanál morzsolt majoránna és oregánó
1 tojássárgája

A vajat felolvasztom és megdinsztelem rajta a hagymát, majd ráteszem a felaprított gombákat. Sózom, borsozom, fűszerezem a majoránnával, oregánóval, belereszelem a fokhagymát, majd lefedve, takaréklángon, néha megkeverve, puhára párolom. Ha már puha, leveszem a fedőt, feltekerem alatta a tüzet és kevergetve hagyom, hogy elfőjön az összes leve. Hagyom kihűlni. A sütőpapírra feltekert leveles tésztát letekerem, a camembert korongtól 5-6 centivel nagyobbra, kör alakúra vágom. A maradék tésztából vágok egy akkora kört, amekkora a camembert korong, a leeső darabokból meg kisméretű kiszúró formákkal díszeket vágok a tetejére.
A nagyobbik körtészta közepére fektettem a vízszintesen elfelezett sajtkorongot (vágott felével felfelé), ráhalmozom a gombát, befedem a sajtkorong másik felével, felhajtom a tészta széleit, a tetejét meg befedem a kisebbik tésztalappal, a széleit megkenem tojással és lezárom. A batyut kenőecset segítségével megkenem a tojássárgájával és díszítem a kivágott formákkal. Sütőpapíros tepsire teszem és 220 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöm. Langyosan az igazi, egy pohár borral.


Innen az ötlet.