2012. november 20.

Céklachips kecskesajtkrémmel


A céklachips az egyik kedvenc nasim, kár, hogy nem tudok egyszerre ipari mennyiséget gyártani belőle… Ehhez az előételhez érdemes szép nagy céklákból készíteni a chipset, mert sülés közben jócskán csökken a szeletek átmérője.

Hozzávalók a céklachipshez:
1 nyers cékla
1 tk szőlőmagolaj
nagy szemű tengeri só (pld. füstölt Maldon)

A kecskesajtkrémhez:
5 dkg friss kecskesajt
1 újhagyma, nagyon apróra vágva
pár szál friss petrezselyemzöld
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
só, frissen őrölt bors


Elkészítem a kecskesajtkrémet: a friss kecskesajtot késes aprítógépben krémesre keverem a zöldfűszerrel, újhagymával, fokhagymával, sóval, borssal, olívaolajjal.
A chipshez előmelegítem a sütőt 150 fokra. A céklát megpucolom, uborkagyaluval vékony szeletekre vágom, sütőpapírral bélelt tepsire teszem a szeleteket és vékonyan megkenem szőlőmagolajjal.  Betolom a sütőbe 30-35 percre, közben egyszer megfordítom.
Hagyom kihűlni, majd mindegyik céklachipsre csillagvégű habzsákkal nyomok sajtkrémet és díszítve, amuse bouche kanálkákon tálalom.