2012. július 18.

Káposzta saláta



…ahogy Édesanyám készíti. A kedvenc káposztasalátánk, amit savanyúság helyett fogyasztunk, mikor (télen) már unjuk a vödrös savanyúságot, (nyáron) épp kovászos uborka szünetet tartunk, vagy (f)el kell használni egy fej káposztát.

Hozzávalók:
1 fej káposzta, vékonyra gyalulva
1,5 liter víz
1 púpos evőkanál só
4 ek ecet
3-4 ek cukor (vagy méz, ízlés szerint)
1 teáskanál koriander mag
2 babérlevél
fél evőkanál szemes bors
egy teáskanál mustármag
1 evőkanál egész kömény
fél evőkanál morzsolt csombor (borsikafű)

A fűszerekkel, másfél liter vízben forrázó levet főzök, ezt forrón ráöntöm a gyalult káposztára, hagyom kihűlni, majd jól elmosott befőttes (savanyúságos) üvegekbe szedem, alaposan lenyomkodom, felöntöm a fűszeres lével.
Ha nem szeretném, hogy a koriander, mustármag, kömény meg borsszemek a káposzta között kallódjanak, a forrázó levet úgy főzöm, hogy a fűszereket egy méretes teatojásba teszem, majd egyszerűen eltávolítom őket.
Hűtőben 1-2 hétig eláll. Már mandulasarok is elkészítette:-)