2012. július 20.

Kadarkában párolt paprikás kolbász



Most, hogy elvonult a vihar és végre, újra lehűlt a levegő, lehet péntek esti, beszélgetős –borozgatós partit rendezni a barátokkal. Valami csipegetni való nem árt kíséretnek a bor mellé, lehet az akár egy klasszikus spanyol tapas magyarosított változata.
Eredetileg ezt az ételt Rioja vörösborral és chorizoval (paprikás spanyol kolbász) egyszemélyes kis tálkában készítik, de minden spanyol megnyalná a tíz ujját, ha megkóstolná ezt a tüzes Kadarkával és jóféle házi paprikás kolbásszal készült változatot, ropogós házi kenyérrel tálalva.

Hozzávalók 4 főre:
1 ek. olívaolaj
2 fej salotta hagyma félkarikára vágva
25 dkg paprikás kolbász
1 fej fokhagyma
3 dl száraz Kadarka

Egy méretes serpenyőben, a felhevített olajon üvegesre párolom a salottát, hozzáadom a nem túl vékony karikákra vágott kolbászt, kiolvasztom annak zsírját, majd az egészben hagyott fokhagymafejet vízszintesen elfelezem és a vágott végével lefelé beleállítom a serpenyőbe. Pár percig pirítom, majd felöntöm a borral és lassú tűzön, lefedve addig párolom, míg a bor a felére redukálódik.
Egyszemélyes tálkákba szedem, a krémesre sült fokhagymát kinyomkodom a héjából és a kolbászhoz adom. Friss kenyérrel, káposztasalátával és egy (-két) pohár Kadarkával tálalom.