2012. május 28.

Vaníliás, fehér spárga-eper zselé



Egyik kedvenc blogom a Mandulasarok. Van szerencsém személyesen is ismerni az íróját, aki azon túl, hogy gyönyörű fotókkal illusztrálja receptjeit, eszméletlenül kreatív is. Nála olvastam a spárgás eperlekvárt (vagy epres spárgalekvárt?), nagyjából akkoriban főztem epres spárgalevest, de magamtól biztosan nem jutott volna eszembe lekvárban párosítani a fehér spárgát eperrel. Pedig isteni! Én zselét főztem belőlük.

Hozzávalók (tisztítva mérve):
300 g spárga
250 g eper
2 vörös grapefruit frissen facsart leve
1 citrom frissen facsart leve
2 vaníliarúd
250 g barna nádcukor
fél csomag 3:1-ben lekvár zselésítő

A spárgák végéit levágom addig, míg már nem fás és zöldséghámozóval meghámozom. Az epret megmosom, majd a tisztított spárgával együtt felaprítom és rozsdamentes edénybe felteszem főni a nádcukorral, kettéhasított vaníliarudakkal és a grapefruitok, meg a citrom levével. Kb. 15 percig főzöm, majd blenderben pürésítem és sűrű szitán átpasszírozom. Hozzákeverem a lekvár zselésítőt és még 5 percig főzöm. Csírátlanított* üvegekbe szedtem, kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd betolom a 130 fokos, már kikapcsolt sütőbe, ott hűltek ki szép lassan, másnapig, majd mentek a kamrapolcra.

*A befőttekhez, lekvárokhoz úgy csírátlanítom az üvegeket, hogy kupakjukkal együtt alaposan elmosogatom, még alaposabban elöblítem, lecsurgatom, majd szájukkal felfelé tiszta tepsire sorakoztatom, a kupakokat is melléjük teszem. Betolom a tepsit 130 fokos sütőbe legalább 20 percre, vagy annyi időre, ameddig megfő a belevaló.
Akinek van mosogatógépe, sterilizálhatja az üvegeket egy 90 fokos mosogatással, a lényeg, hogy a lekvárt a még forró üvegekbe szedjük, azonnal zárjuk le és fordítsuk fejtetőre pár percre (így vákuum képződik).