2012. április 2.

Húsvéti kocsonya


A nagyhét első napja, mától beindul a készülődés Húsvétra. Stílusosan, egy tojás alakú kocsonyával indítok. Pulykahúsból, színes zöldségekkel készült.

Hozzávalók 6 tojáshoz:
kb. 5-6 dkg húslevesben főtt pulykahús
kb. 10 dkg francia saláta zöldségkeverék
kb 2,5-3 dl-re beforralt, szűrt húsleves
5 g zselatin
friss petrezselyemzöld
6 kifújt tojás

A zöldségeket megpárolom, kihűtöm. A főtt pulykahúst kis kockákra vágom, a legalább felére beforralt szűrt húslevesben felolvasztom a zselatint. A tojások szélesebb végénél kis kerek "ablakot" nyitok, azon keresztül kifolyatom a belsejét, kiöblítem, kicsurgatom, majd nyílással felfelé egy tojástartóba helyezem, és az "ablakot" akkorára tágítom, hogy az aprított töltelék átférjen rajta.
Megtöltöm vegyesen a húskockákkal, színes zöldségkeverékkel, egy-két lecsipkedett petrezselyem levélkével, majd felöntöm a zselatinos húslevessel és pár órára beteszem a hűtőbe, dermedni.
Tálalás előtt meghámozom a kocsonya-tojásokat és saláta ágyra téve tálalom.

Ötlet innen (mert nem ciki megnevezni az inspirációs forrást, ha valamit nem én találtam ki).

6 megjegyzés:

Kisildi írta...

Évek óta ismerem ezt a praktikát a tojáshéjjal, édességekhez is szoktam használni. Szép dekoráció!

Gabojsza írta...

Köszönöm:-)
Édességhez hogy használod?
(csokitojáshoz már láttam)

Kisildi írta...

Háromnegyedig töltve browniet lehet benne sütni ( picit kiolajozni előtte a belsejét), zselatinos édességekhez meg pont, mint a kocsonyát.

Hobbychef írta...

Az ötlet kíváló, az eredmény pedig fantasztikus és gyönyörűséges.
Nem tudom hova lett az invitálásom a játéra, a húsvéti ételekre.

Notburga írta...

Csodás, de azért 10 emberre nem vállalkozok az elkészítésére ;-)

Gabojsza írta...

Notburga, 10 emberre én sem, a 6 db tojással is elpepecseltem...:-)

Hobbychef köszönöm:-) A játék meghívót nem láttam, de köszönöm szépen! Itt az én húsvéti ajánlatom (és idén sem kínálnék mást):
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2011/04/husveti-ajanlat-avagy-az-unnepi-terulj.html