2012. április 21.

Csalán krémleves


Számomra ez az év egyik kedvenc időszaka. Még van medvehagyma, már van spárga. Meg turbolya és csalán, kucsmagomba, nő a tyúkhúr és lassan lesz porcsin is (már nagyon várom!). 

Tegnap reggel kimentünk ÉP-vel az erdőbe és egy órán belül egy adag kucsmagombával, egy csokor turbolyával és egy zacskó friss, zsenge csalánnal tértünk haza. 


Fillérekből, fejedelmi ebédeket főzök! Csak azt sajnálom, hogy fővadászné Dédmamámat már nem tudom kikérdezni, mi mindent főzött anno az erdők-mezők ajándékából Károly királynak, meg a családjának, a Görgény mentén.

A csalánra rákattantunk. Régen csak teának használtam, de mostanában hetente főzök belőle levest, mártást, főzeléket. A vártnál sokkal finomabb és nagyon egészséges!

Hozzávalók 4 főre:
kevés vaj/olívaolaj 
1 fej hagyma 
1 nagy csomó friss, zsenge csalánhajtás
2 szem krumpli
8-9 dl szárnyas alaplé
 
 só, frissen őrölt bors

A csalán hajtásokat alaposan megmosom, kicentrifugázom (gumikesztyűben végzendő művelet!). A hagymát és burgonyát meghámozom, megmosom, a krumplit nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágom. Felolvasztom a vajat egy edényben és a hagymát üvegesre dinsztelem rajta, hozzáadom a krumplit, a csalánt, sózom, borsozom, felöntöm az alaplével és addig főzöm, míg a burgonya megpuhul.
Blenderbe öntöm, (esetleg adok hozzá 2 dl tejszínt) és simára pürésítem. Sajtos krutonnal tálalom (a fotózásig elfogyott, így a képen grana padano sajtforgács díszíti...).

Ugyanígy készítem a csalánfőzeléket is, de tejszín nélkül, kevés alaplével és több krumplival. Semmi lisztes sűrítés. Puliszkával isteni!