2012. március 1.

Tárkonyos krumplileves


Édes, kedves krumplileves. Így aposztrofálta Édesapám azt a krumplilevest, amit Édesanyám gyakran készített, és aminek receptjét Florina nénitől tanulta, aki amúgy nem volt nagy konyhatündér, de a tárkonyos krumplilevese híres volt a Marosvásárhelyi kutyatenyésztők körében.

Hozzávalók 4 főre:
fél kg krumpli
2 fej hagyma
3 ek olaj (autentikusan repce, vagy napraforgó, de én ezt is olívaolajjal főzöm)
2 ek darált (házi) paprikakrém
2 babérlevél
só és frissen őrölt bors
3-4 ek tárkonyecet, valamennyi tárkonnyal
2 tojás
1 dl tejföl

Az aprított hagymát üvegesre dinsztelem az olajon, hozzáadom a paprikakrémet, sózom, borsozom, hozzáadom a kockákra vágott, előzőleg meghámozott krumplit, a babérleveleket, felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje, és puhára főzöm.
Összekeverem a tárkonyos borecetet, az aprított tárkonyt az enyhén felvert tojással és tejföllel. Egy merőkanálnyi forró levest hozzáadva hőkiegyenlítést végzek, majd belekeverem az egészet a levesbe és azonnal elzárom alatta a tüzet. Friss kenyérrel, lilahagymával tálalom.