2012. március 18.

Medvehagymás, sajtos nyúldagadó, hagymás lila krumplival


A medvehagyma szezont köszöntő vasárnapi ebéd főfogása. Jó egy hónapig sok-sok medvehagymát eszünk. Mindenbe. Mindenhez. Mert imádjuk és egészséges!

Hozzávalók 4 főre:
16 szelet nyúldagadó
8 szelet füstölt sajt
só, frissen őrölt bors
1-1,5 liter alaplé (vagy húsleves)
teáskanálnyi olvasztott vaj
vastag alufolia  (egy kb 40 cm-es darab)

A körethez:
50 g vaj
60-80 dkg lila krumpli (Perui lila fajta)
1 nagy, vagy 2 közepes méretű fej hagyma

A nyúldagadóból tekercset készítek: kiterítek egy kb 40 cm-es darab vastag alufóliát és megkenem olvasztott vajjal, vagy olajjal, hogy főzéskor ne ragadjon bele a nyúldagadó. Ráfektetem a megmosott (érdemes figyelmesen leöblíteni hideg vízzel), konyhai papírtörlővel szárazra itatott, sóval, borssal fűszerezett nyúldagadókat úgy, hogy kicsit fedjék egymást és négyzetalakot kapjak a végén. Rákenem a medvehagyma pesto-t, ráfektetem a füstölt (edámi) sajtszeleteket és a fólia segítségével feltekerem, a végeit lezárom, a tekercset fóliástól 15-20 percig húslevesben főzöm.
Kiveszem, lefejtem róla az alufóliát , bekenem a tekercset olvasztott vajjal, és vajazott, vagy olajozott tepsin, 180-200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm.
Ha már pirul, kiveszem a sütőből, betakarom fóliával és pihentetem pár percig, melegen tartom.
Közben elkészítem a köretet: 


a hámozott, darabolt lila krumplit enyhén sós vízben puhára főzöm, leszűröm, majd hozzáadom a vajon megdinsztelt hagymához, sózom, borsozom és 3-5 percig, rázogatva összemelegítem.
A nyúldagadót ujjnyi vastagra felszeletelem és a hagymás krumplival tálalom.