A kényszer áfonyalekvár főzés harmadik felvonása.
Hozzávalók:
15 dkg demerara nádcukor
1 rúd vanília
fél dl Calvados
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg és gyömbér
fél kezeletlen (bio)citrom leve és reszelt héja
Az áfonyát rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba
teszem, összekeverem a nádcukorral, citromhéjjal és citrom levével, fűszerezem
fahéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel, majd forrástól számítva 8 percig főzöm.
Hozzáöntöm és elkeverem benne a Calvados-t. Kiveszem a sütőből a forró,
sterillizált* üvegeket és belemerem a kész lekvárt. Kupak mindegyikre,
fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki
szép lassan, másnapig, majd mennek a kamrapolcra.
*A befőttekhez, lekvárokhoz úgy sterilizálom az üvegeket,
hogy kupakjukkal együtt alaposan elmosogatom, még
alaposabban elöblítem, lecsurgatom, majd szájukkal felfelé tiszta tepsire
sorakoztatom, a kupakokat is melléjük teszem. Betolom a tepsit 120-130 fokos
sütőbe legalább 20 percre, vagy annyi időre, ameddig megfő a lekvár.
Akinek van mosogatógépe, sterilizálhatja az üvegeket egy 90
fokos mosogatással, a lényeg, hogy a lekvárt a még forró üvegekbe szedjük,
azonnal zárjuk le és fordítsuk fejtetőre pár percre (így vákuum képződik).