2012. március 16.

Házi májkrém, májpástétom


Az utóbbi időben szinte hetente készítek májkrémet, májpástétomot. Leggyakrabban így készítem, ha blenderben turmixszolom – krém, ha botmixerrel – rusztikusabb állagú pástétom lesz belőle. Az alábbi recept egy alap, lehet variálni egy kis alkohol hozzáadásával ( kb 5 cl konyak, Calvados, vagy száraz szamorodni), aszalt gyümölccsel (aranymazsola, aszalt szilva, vagy aszalt vörös áfonya), aprított zöldfűszerrel (petrezselyem, koriander, turbolya, vagy medvehagyma).

Hozzávalók:
fél kg csirke, vagy pecsenye kacsamáj
3-4 evőkanál kacsazsír (vagy vaj, de kacsazsírral finomabb) + ugyanennyi a kész májkrém tetejére
20 dkg hagyma (salotta, póré, újhagyma, vagy vöröshagyma, vagy mindez, vegyesen)
1 zöldpaprika (opcionális)
2-3 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
1 evőkanálnyi morzsolt majoránna
1 mokkáskanálnyi szárított oregánó (opcionális)
fél dl bor (valamilyen száraz fehér, vagy rozé)

Egy méretes serpenyőben megolvasztom a kacsazsírt, rádobom a nagyobb darabokra aprított hagymá(ka)t és a csíkokra vágott paprikát, a szeletelt fokhagymát, majd a megtisztított, darabokra vágott májat. Fűszerezem a majoránnával (és oregánóval), tekerek rá borsot, ráöntöm a bort és fedő alatt addig sütöm, míg a májból villapróbára (szúrásra) nem távozik véres szaft. Hagyom zsírjára sülni, megsózom. Ha teszek bele zöldfűszert, az utolsó 2-3 percben adom hozzá.
Blenderben (akkor krémesebb a végeredmény), vagy botmixerrel (akkor rusztikusabb a végeredmény) leturmixolom, igazítok az ízén sóval, fűszerrel, alkohollal. Ha túl sűrű lenne, hozzáadok még egy kevés kacsazsírt. Alaposan elmosogatott, csatos befőttes üvegbe szedem, a tetejére öntök egy ujjnyi réteg olvasztott kacsazsírt, ez megóvja az oxidációtól és így tovább (4-5 napig) eláll (hűtőszekrényben!). Beteszem a hűtőbe, dermedni, 2-3 óra elteltével már fogyasztható.
Pirítósra, vagy friss kenyérre kenve, retekkel, paradicsommal, újhagymával kínálom.
Apropó friss kenyér: még mindig ezt szeretjük, fehér tönkölylisztből, mázas Pataki tálban sütve olyan ropogós a héja...