2012. január 3.

Pasta al forno



Szeretem David Rocco dolce vita sorozatát. Bár az én ízlésemnek kicsit harsány a pasas, a műsorból sugárzik a toszkán életérzés és nem utolsó sorban Firenze-ben történik majd minden, szép emlékeket idéznek a városképek, ellágyul a szívem, ahányszor megpillantom a vágóképen a Ponte Vecchio-t, vagy a dóm környékét. Az alábbi fogáshoz is David Rocco adta az ötletet, az egyik epizódban készített egy pasta al forno-t. Nem rigatonival készítettem, hanem fusillivel, és scamorza sajtom sem volt, csak mezei füstölt edami, de jóféle bivalymozzarella került bele, hihetetlenül krémes, ízes, zongorázni lehet a különbséget a gumis, íztelen tehéntejes honi változathoz képest. Sajnos árban is lényeges a különbség…

Hozzávalók 4 főre:
250 g fusilli (orsó) tészta
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 fej vöröshagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 padlizsán, héjastól kockázva
2 marék fekete, magozott olajbogyó
kevés chili pehely (opcionális)
1 üveg (házi), fűszeres paradicsomlé (750ml)
2 gömb (bivaly)mozzarella (400 g), szeletelve
2 marék füstölt sajt, durvára reszelve
frissen reszelt parmezán 
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

Sós, forrásban lévő vízben al dente-re (vagy inkább még egy fokkal keményebbre) főzöm a tésztát, közben előmelegítem a sütőt 180 C fokra és elkészítem a ragut: egy serpenyőben az olívaolajon megdinsztelem a hagymát és fokhagymát, hozzáadom a padlizsánt, kevergetve megpirítom és ellenállok a vágynak, hogy öntsek még hozzá olívaolajat, mert a szivacsként működő padlizsán felszívja az egészet. Hozzáadom az olajbogyót és chili pelyhet, kevergetem néhány percig, ráöntöm a paradicsomlevet, sózom, borsozom és főzöm körülbelül 5 percig közepes lángon. Leszűröm a tésztát, hozzáadom a raguhoz, megszórom reszelt parmezánnal és jól összekeverem. Felét kiolajozott sütőtálba teszem, betakarom mozzarella szeletekkel és egy jó maréknyi durvára reszelt füstölt sajttal, majd hozzáadom a maradék ragus tésztát, és betakarom a kétféle sajttal azt is. Betolom a forró sütőbe és addig sütöm, míg aranybarna lesz a teteje (kb 20 perc).
Éljen a toszkán életérzés!:-)