2012. január 17.

Gulyásleves



Maradék marhapörköltből főztem, Dorka lányom kérésére. Az a fajta leves, amit ugyan szeretek, de magamtól sosem jutna eszembe megfőzni. Gyerekkoromban pénteki leves volt, mindig a Mama főzte (nem maradék pörköltből, hanem rendesen), palacsinta, vagy lapótya (lángos-féle) követte, amit kizárólag lekvárral megkenve ettünk, egészen húszéves koromig, amikor Kiskőrösön megettem életem első sós lángosát.

Hozzávalók 4-5 főre:
60 dekányi marpörkölt
1 kiskanál zsír
1 fej vöröshagyma
 3-4 szem krumpli
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
kis darab zeller
2 gerezd fokhagyma
2,5 liter marhaalaplé vagy víz
1 cseresznyepaprika (opcionális)
só és őrölt kömény

A zsíron üvegesre párolom az aprított hagymát, hozzáadom a fokhagymát, majd az aprított-szeletelt zöldségeket a krumpli kivételével, sózom, megszórom őrölt köménnyel és pár percig dinsztelem, kevergetve. Felöntöm annyi marhaalaplével (vagy vízzel), hogy jól ellepje a zöldségeket, belekeverek egy evőkanálnyi darált paprikakrémet és 10-12 percig főzöm. Hozzáadom a kockákra vágott krumplit, majd 5-6 perc elteltével hozzáadom a pörköltet is, összefőzöm, igazítok a fűszerezésén és elzárom alatta a tüzet. 2-3 órával tálalás előtt érdemes készíteni, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek, de másnap, újramelegítve még jobb. Tejföllel tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.