2012. január 20.

Sajtos babburger avokádó szósszal


Nyolcadik fordulójánál tart a Spar nyereményjáték, melynek lényege, hogy 5 olyan alapanyaggal főzzünk valami jót, ami éppen a legolcsóbban kapható az üzleteikben. A kéthetes fordulók során 1-1 gasztroblogger is főz valamit az 5 hozzávalóval.

A nyolcadik forduló fix öt alapanyagai: vörösbab (konzerv), mustár, olaj, sajt és natúr joghurt.
Az alapanyagokból sajtos babburgert készítettem avokádó szósszal, ami tőlem, megrögzött húsevőtől talán kicsit szokatlan, de kéretik elhinni, hogy ezt még a húsevők is fogják szeretni, a gyerekről nem beszélve!
Volt alkalmam kipróbálni a WMFserpenyőjét, ebben sütöttem ki a babburger pogácsáit. A serpenyő vastag talpának köszönhetően szép egyenletesen sül benne az étel, a tapadásmentes bevonatnak köszönhetően pedig egyáltalán nem ragad le benne semmi. Használtam a keverő tálakat is, meg a szuper, kerámiafejes só-bors őrlőt, (melyek már itthon is egy ideje hadrendbe álltak, még tavaly leváltották a kivénhedt műanyag elődjeiket), és gyűjtöm a pontokat, hogy beszerezzek ég egy-két edényt, amit majd nyilván az unokáim is használhatnak, mert elnyűhetetlen daraboknak vélem.

Sajtos babburger, avokádó szósszal

Hozzávalók 4 főre:
400 g natúr vörösbab (konzerv)
1 fej  vöröshagyma (aprítva)
3 gerezd fokhagyma (reszelve)
pár evőkanál őrölt zabpehely (szükség szerint)
1 tk őrölt római kömény
1 tojás
1 csokor friss korianderzöld (aprítva)
só és bors ízlés szerint
kevés olaj a babburger sütéséhez

A szószhoz:
1 avokádó húsa, pépesítve
1 teáskanál mustár
2-3 evőkanál natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 ek olaj
só és bors ízlés szerint

továbbá:
4 szelet sajt
4 db hamburger zsömle
szeletelt paradicsom, uborka, hagyma és saláta levelek

A konzerv babot leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és szűrőben lecsepegtetjük. Késes aprítógépben pépesítjük, az sem baj, ha nem lesz homogén a massza. A babburger hozzávalóit összedolgozzuk, annyi őrölt zabpelyhet adva a masszához, hogy formázható legyen az állaga. A babpogácsa masszájába reszelhetünk sajtot, úgy még gazdagabb lesz az íze.
Nedves kézzel méretes pogácsákat formázunk a masszából és felhevített serpenyőben, kevés olajon, oldalanként 5-6 perc alatt kisütjük, konyhai papírtörlővel bélelt tányérra szedjük (ez felszívja az olajfelesleget).
Az avokádó szószhoz hosszába kettévágjuk az avokádót, kimagozzuk, és kiskanállal kiszedjük a héjából a húsát. Ehhez érett avokádóra van szükségünk. Ha kemény, éretlen avokádóhoz jutunk, érleljük 3-4 napig a konyhapulton egy papírzacskóba zárva egy banánnal.
Az avokádóhúst villával összetörjük, elkeverjük a joghurttal, mustárral, olajjal és ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal.
Felszeleteljük a paradicsomot, hagymát, kettévágjuk a zsemléket, majd összeállítjuk a sajtos babburgert.
A maradék avokádó szószt kínáljuk tortilla chips mellé.