2011. december 11.

Sous vide bőrös malackaraj


Íme, az első ”recept”, ami konyhám új lakója, a Sous VideSupreme-el készült.
Vettem egy szép darab bőrös malackarajt, felszeleteltem és fűszereztem frissen őrölt borssal. Füstölésig hevített serpenyőben oldalanként 2-2 perc alatt kérgeztem (erre nyomatékosan felhívta a figyelmem mindegyik chéf, aki használ sous vide készüléket és akiktől tanácsot kértem) megvártam, míg teljesen kihűl, majd megszórtam friss kakukkfűvel. Adagonként vákuumoztam és 6 órán keresztül hőkezeltem 55,5 C fokon. 


Ezen a ponton kétféleképpen járhatunk el: vagy azonnal felhasználjuk, vagy hirtelen lehűtjük és vákuum zacskóstól tároljuk hűtőben, vagy fagyasztóban. Mivel nálunk épp ebédre készült, kivettem a vákuum zacskóból és forró serpenyőben 2-3 perc alatt kicsit átpirítottam a szeletek mindkét oldalát, pár kakukkfű ág társaságában, majd nagy szemű tengeri sóval sóztam. A végeredmény: szaftos, ízletes, tökéletes állagú malackaraj.  Még sok ilyet! :-)

Balzsamos sült cékla és paszternák püré volt a körete.