2011. december 30.

Mákos golyók



Egy jól megszervezett „Angyalkás” játék keretében az erre vállalkozó gasztrobloggerek megajándékozták egymást, én kaptam egy doboz finom, házi készítésű süteményt, kekszet, bonbont Vikitől. Volt benne csokiba mártott golyó, amit ÉP mind bekebelezett még azelőtt, hogy megkóstolhattam volna, és ismétlésért kiáltott. Viki elárulta, hogy a nagy sikerű golyó nem más, mint kókuszgolyó, kókuszos hempergetés helyett csokiba mártva.
Épp azon gondolkodtam, mihez kezdjek a mákos bejgliből kimaradt töltelékkel, mikor beugrott, hogy kigyolyózom! Az eredmény: nagyon mákos, nagyon rumos, nagyon jó!

Hozzávalók kb 100 db 2,5-3 cm átmérőjű golyóhoz:
50 dkg darált háztartási keksz
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
fél dl rum (nálam Baccardi)
fél dl (vagy igény szerint több) tej
meggylikőrből származó alkoholos meggy
bejgliből kimaradt máktöltelék (30-40 dkg), vagy:
20 dkg darált mák
fél liter tej (a mákliszthez kell a fél liter, a darált mákhoz kevesebb is elég)
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
1 dl rum (Baccardi)

A máktöltelék hozzávalóit elkeverem és krémesre főzöm, hagyom hűlni (én eleve a bejgliből kimaradt tölteléket használtam).
A háztartási kekszet jól összekeverem a porcukorral, kihűlt máktöltelékkel, kakaóval, majd az olvasztott vajjal, amiben elkevertem a vanília kivonatot és rumot. Annyi tejet adok hozzá, hogy könnyen formázható legyen. Nedves kézzel golyókat formázok a masszából, mindegyik közepébe teszek egy szem alkoholos meggyet (a házi meggylikőrből), és egyenként olvasztott csokoládéba* mártom, sütőpapírral bélelt tálcán hagyom dermedni. Bonbonos papírkapszlikba téve, hűvös helyen, dobozban tárolom.

* Bonbonmánia tanácsát követve az 52% kakaótartalmú csokoládé felét vízgőz felett felolvasztom, leveszem a tűzről és kevergetve felolvasztom benne a maradék csokit is, így nem kell külön temperálni a csokoládét.

„Csókolom, finom volt a kókuszgolyó…”  ugye megvan mindenkinek? :-)))