2011. november 14.

Mákos-vaníliás-kekszes kocka



Mákos alap (ÉP kedvence), rajta vaníliás krém, háztartási keksz a tetején egy kis csokimázzal, tiszta nyolcvanas-évek-eleje feeling. Édesanyám olvasta a receptet a helyi napilapban, de abban margarinos krém volt, na azt azért nem… maradt a mákos alap meg a keksz, középre inkább főztem vaníliapudingot, amibe kevertem egy kis túrót is. Befürödtem viszont a „próba-szerencse” alapon, az Aldi-ban vásárolt csokis tortabevonóval, mert nem akart megdermedni. Magamra vessek, ha ilyenekre adok ki pénzt, legközelebb inkább maradok a csoki olvasztásnál.

Hozzávalók a mákos piskótához:
5 tojásfehérje
10 evőkanál cukor 
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg mák (nem darált!)
2 ek liszt
5 g sütőpor 

a krémhez:
2 csomag dr5ker bourbon vaníliás pudingpor (ebben ugyanis semmi olyan nincs, amit ne etetnék meg a családommal)
8 dl tej
10 dkg túró
3 púpozott evőkanál porcukor 

a tetejére egy csomag háztartási keksz és csokimáz
a keksz áztatásához egy presszó kávé (30 ml) és 1 dl tej

A mákot száraz serpenyőben, pár perc alatt illatosra pirítom, majd hagyom kihűlni.
A tojásfehérjét kemény habbá verem a cukorral, hozzáadom a kókusz reszeléket, a mákot, a lisztet és sütőport. Finoman összedolgozom és sütőpapírral bélelt, 35X25 cm-es tepsibe simítom. 160 fokra előmelegített sütőbe tolom és kb 15 perc alatt megsütöm. Kiveszem a tepsiből, rácson hagyom hűlni.
Közben elkészítem a krémet: megfőzöm a két csomag pudingot 8 dl tejjel és 3 púpozott evőkanál porcukorral, hagyom kihűlni, majd belekeverem a szitán áttört túrót.
Összeállítom a süteményt: a mákos alapra kenem a kihűlt vaníliakrémet, a tejes kávéba áztatott kekszeket a tetejére rakosgatom, olvasztott csokit csurgatok rá, hagyom dermedni, majd másnap kockázom.