2011. október 7.

Paradicsomos guacamole



Gyakran készítek guacamolét. Nem hirtelen felindulásból, mert itthon érett avokádót venni szinte lehetetlen,  de a kemény, éretlen avokádót legfeljebb egy hetet pihentetem a konyhapulton a gyümölcsös kosárban az almák között. Ha nincs rá egy hetem, 2-3 nap alatt is puhává, éretté lehet varázsolni, ha egy papírzacskóba zárom.

Hozzávalók:
1 érett avokádó
½ chili paprika
1 kis fej salotta
1 jó érett paradicsom
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kiskanál limelé
1 ek extraszűz olívaolaj
kis csokor friss petrezselyem (koriander zölddel még jobb lett volna)

Az avokádót kettévágom, kiszedem a magját – érett avokádónál ez gyerekjáték - és egy kanállal kikanalazom a húsát. Egyenesen a késes aprítógép táljába teszem és meglocsolom a limelével. A paradicsomot és hagymát is beleaprítom, a fokhagymát beleszeletelem, a kimagozott chili paprikát pedig vékony forgácsokra aprítom és hozzáadom az avokádóhoz. Ráöntöm az olívaolajat, sózom, borsozom, hozzáadom az aprított petrezselyemzöldet és nem teljesen pépesre keverem a paradicsomos guacamolét.
Tortilla chips és Coronita sör dukál hozzá.