2011. augusztus 5.

Ringló chutney édesköménnyel


Ringló chutney édesköménnyel, vörösborssal és chilivel

Holnap szombat, piacnap. Ringlót biztosan veszek attól a nénitől, akitől a múltkor is vettem a magvaváló, mézédes sárgát lekvárnak, meg chutney-nak. Utóbbinak a receptjével adós maradtam. Íme:

Hozzávalók:
700 g kimagozott és feldarabolt sárga ringló szilva
1 jókora fej hagyma, vékonyra szeletelve 
75 g aranymazsola
50 g vaj (+ 50 g)
70 g nádcukor
1 teáskanál őrölt édeskömény
½ teáskanál poivre rouge pondichery (vörösbors a Thiercelin fűszerháztól)*
2 csipet chili szállak

Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a chutney.
A vajon kevergetve megdinsztelem a hagymát, amíg áttetsző nem lesz. Hozzáadom a kimagozott, feldarabolt ringlót, a mazsolát, a cukrot és a fűszereket és addig főzöm, amíg sűrű és szirupos nem lesz. Nem kevergetem túl sokat, csak annyira, hogy ne tapadjon le, mert úgy szép, ha a ringló és a hagyma nem fő péppé benne. Ha kész, adok hozzá egy extra kiskanál vajat, hogy szép fényes legyen, az pillanatok alatt beleolvad a forró chutneyba. Még 1X átkeverem, a sterilizált üvegekbe szedem, lezárom, fejtetőre állítom pár percre, majd visszafordítom, beteszem a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig rájuk sem nézek, aztán mehetnek a kamrapolcra, felhasználásig. Az első üveggel Nagylány szülinapján, a hűtőben várakozó szarvas bélszínhez fogjuk fogyasztani.

*A Thiercelin 200 éves francia fűszerház, csúcsminőségű fűszereket forgalmaznak. A poivre rouge pondichery kicsit édeskés, különleges ízvilágú bors, desszertekhez is ajánlják.