2011. augusztus 19.

Balzsamos szederlekvár



…mert a balzsamecet nem csak salátába való!

Hozzávalók:
1,25 kg szeder
200 g barna nádcukor
1 csomag 3:1 lekvárzselésítő
0,5 dl balzsamecet

Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban elöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

A szedret óvatosan megmosom és rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítővel és forrástól számítva 3-5 percig főzöm, majd hozzáadom az alma balzsamot. Jól elkeverem, rotyogtatom még 1-2 percig, majd kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem a lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig, aztán mennek a kamrapolcra.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.