2011. július 28.

Cukkini tempura



…avagy hogyan lakassunk jól egy 4 fős családot három kis cukkinivel.

Hozzávalók:
cukkini (vagy más zöldségféle)
5 dkg (tönköly)liszt + egy kevés a zöldség lisztezéséhez
5 dkg rizsliszt
5 dkg kukoricakeményítő
1 tojás fehérje
negyed liter jeges víz
só és frissen őrölt bors
olaj a sütéshez
mártogatósnak fokhagymás tejföl

Előkészítem a cukkinit: megmosom, megtörlöm, hosszában elfelezem, kikaparom  a magos részt (ha szükséges) és falatnyi darabokra szeletelem.
A tempura tésztához átszitálom a liszt keveréket, hozzákeverek negyed liter jeges vizet és a lazán felvert tojásfehérjét. Nem kell simára dolgozni, nem baj, ha marad benne kisebb lisztcsomó. A zöldségdarabokat sózom, borsozom, vékonyan belisztezem (minden felesleget lerázva), majd a tésztába mártom és kb 170ºC-ra hevített semleges ízű olajba teszem, sülés közben egyszer megfordítom, majd mikor aranysárgára sült, kiemelem és konyhai papírtörlőn hagyom, hogy minden fölös olaj lecsepegjen róla. Két adag sütése közben mindig lemerem az olajról az összes elszabadult tésztadarabot. A mártogatóshoz a tejfölbe reszelek  1-2 gerezd fokhagymát, elkeverem és az elkészült tempurával azonnal tálalom.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.