2011. május 7.

Tilápia filé citromos petrezselyemmártással


Egyre gyakrabban eszünk halat. A tilápia az egyik kedvencünk, a citromos petrezselyem mártás pedig bármilyen natúr, sült halhoz jól passzol. Pár perc alatt elkészül, bevásárlós-rohanós szombatra való jó kis ebéd.

Hozzávalók 4 főre:
6-8 tilápia halfilé
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
tengeri só és frissen őrölt bors

A mártáshoz:
egy citrom reszelt héja (Meyer citrom lenne az igazi)
egy citrom leve
1 nagy csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma, reszelve
ízlés szerint só és frissen őrölt bors
50 g vaj

A halat sóval és borssal ízesítem. A vajat összemelegítem az olívaolajjal egy serpenyőben és oldalanként 3-4 perc alatt megsütöm rajta a halat. Kiveszem és melegen tartom, majd elkészítem a mártást: a serpenyőbe letapadt ízes pörcöket feloldom a citromlével, hozzáadom a maradék vajat és kevergetem addig, míg a vaj világosbarnává válik (ez kb 2 perc). Belekeverem a citrom reszelt héját, a fokhagymát és az aprított petrezselymet, 1-2 percig kevergetem, hogy összeelegyedjenek az ízek, majd a szószra tálalom a halat.

Készítettem már petrezselyem helyett turbolyával is.

Innen ötleteltem.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.