2011. március 7.

Sörös, hatmagvas kenyér


A legfinomabb kenyerem, amióta kerülnöm kell az élesztős dolgokat. Titka a hatmagvas angol liszt,


amiből a nyáron sütöttem már DNK kenyeret is,


de ez talán még annál is jobb lett! Ropogós a héja, és olyan finom, hogy állandóan enném. Kár, hogy a liszt csak Pesten kapható és nem is olcsó.

Update: Kiskőrös legjobb delikátesz boltjában, a Divino Delikát és Borszaküzletben is tartanak már angol liszteket (nem csak a kedvemért)

Dagasztás nélkül, sütőporral, szódabikarbónával és sörrel készült hatmagvas kenyér

Hozzávalók:
400 g hatmagvas (angol) liszt
12 g sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk só
1 csapott evőkanálnyi nádcukor
1 tk köménymag, egészben (letagadtam, azzal, hogy „benne volt a lisztben”)
1 db tojás
4 dl sör

A sütőt előmelegítem 180 °C-ra, a hozzávalókat összekeverem (egészen lágy, szinte folyékony a massza, de no para, jó lesz!), beleöntöm egy alaposan kivajazott, 25 X 12 cm-es sütőformába és betolom a sütőbe, kb egy órára.
Ha megsült, kiborítom a formából, rácson hagyom hűlni, aztán még magam elől is dugdosom, mert erősen addiktív.

A sörös kenyér receptje alapján.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.