2011. március 21.

Kucsmagombás csicsóka krémleves


Tavaszodik rendesen, kezdődik a medvehagyma, majd a kucsmagomba szezon, egyben ez azt is jelenti, hogy az utolsó csicsókás ételeket esszük őszig. Krémlevesnek elkészítve is nagy kedvenc, kucsmagombával a vasárnapi levesünk volt.

Hozzávalók:
1 kg csicsóka
2-3 dkg szárított kucsmagomba

fél citrom leve
3 evőkanál olívaolaj
2 salotta hagyma, apróra vágva
1 dl fehér bor
1 liter csirke (vagy zöldség)alaplé
2 dl tejszín
2 evőkanál vaj
só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

A szárított kucsmagombát meleg vízbe áztatom, addig hagyom ázni, míg elkészülök a levessel. A csicsókát meghámozom, vékony szeletekre vágom, és azonnal citromos vízbe merítem, így nem barnul meg. Hagyom állni legalább 5 percig és lecsepegtetem.
Egy nagy serpenyőben, 2 evőkanál olívaolajat egy evőkanál vajjal felmelegítek, hozzáadom az apróra vágott hagymát és üvegesre dinsztelem. Hozzáadom a szeletelt csicsókát, és körülbelül 5 percig kevergetve dinsztelem azt is, majd hozzáöntöm a fehérbort és hagyom főni, amíg a bor alkohol tartalma elpárolog. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, felforralom, majd csökkentem alatta a lángot és lassú tűzön hagyom puhulni kb.15 percig. Pürésítem a levest és hozzákeverem a tejszínt.
 Leszűröm a beáztatott gombát, egy kis serpenyőben, közepes lángon megolvasztom a vajat és megpirítom rajta a kucsmagombát (ez kb. 5 perc), fűszerezem sóval, és kevés frissen őrölt borssal.
A levest a pirított gombával és petrezselyem zölddel tálalom.

Gordon Ramsay receptje alapján.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.