2011. március 22.

Cukkini lasagne


Diétás változat, gyakorlatilag szénhidrátmentes. A tészta szerepét a cukkini tölti be, darált hús helyett gomba és padlizsán. Meg egy kevés juhtúró. Nagyon finom és lelkiismeret furdalás nélkül lehet repetázni!

Hozzávalók:
2-3 zsenge, saláta cukkini
15 dkg gomba
1 kisméretű padlizsán
2-3 dl fűszeres paradicsomszósz
20 dkg juhtúró (burduf, vagy brindza)
1 fej hagyma
10 dkg reszelt, füstölt sajt
2 evőkanál olívaolaj
só, bors, oregánó

A cukkini két végét levágom, hosszában vékonyra szeletelem. A hagymát hámozás után felaprítom, a gombát felszeletelem, a padlizsánt előbb vékony szeletekre, majd csíkokra, végül kis kockákra darabolom. Az olívaolajon megdinsztelem az aprított hagymát, hozzáadom a gombát, sózom, borsozom és megszórom morzsolt oregánóval. Pár perc múltán hozzáadom a padlizsán kockákat és jól összeforgatom. Ráöntöm a fűszeres paradicsomszószt és hagyom pár percig rotyogni, alacsony lángon.
Egy kikent tűzálló tálat kibélelek cukkini szeletekkel, majd merek rá egy réteg paradicsomos zöldségragut. Megpöttyözöm juhtúróval és befedem cukkini szeletekkel. Újabb réteg ragú, juhtúró és cukkini szeletek következnek, a legfelső réteget meglocsolom egy kevés olívaolajjal és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc elteltével megszórom a tetejét füstölt reszelt sajttal, visszatolom a forró sütőbe és addig sütöm, míg kezd színesedni a sajt a tetején.

Tipp: fűszeres paradicsomszósz helyett használható egy konzerv aprított, hámozott paradicsom, amit pár percig rotyogtatunk egy kis zúzott fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezve. 

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.