2011. március 17.

Cideres káposzta krémleves


Már második napja nem főzök… ÉP meglepett egy wellness csomaggal, most éppen itt masszíroztatjuk magunkat a pezsgőmedencében. Reggeli után kiadós sétát tettünk, örömmel láttam, hogy virágzik az ibolya és egy jó héten belül turbolyát is szüretelhetek! Hogy mára is legyen recept, íme egy, a múlt hétvégén készült, ÉP saját készítésű almaborával főtt káposzta krémleves, csicsókával. Mennyei!

Hozzávalók:
300 g fehér káposzta
2-3 szem csicsóka
1 hagyma (salotta)
1 evőkanál vaj
300 ml almabor
300-500 ml csirkealaplé
50 ml tejszín
őrölt kömény
só, bors

Felolvasztom a vajat és üvegesre dinsztelem rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a mandolinnal felszeletelt káposztát és csicsókát és néhány percig kevergetve párolom, majd sóval, borssal és őrölt köménnyel fűszerezem, felöntöm az almaborral és annyi csirkealaplével, hogy jól ellepje. 15-20 percig, illetve addig főzöm, míg a káposzta megpuhul. Pürésítem (blenderben, vagy botmixerrel), beleöntöm a tejszínt és adok hozzá még egy kis almabort tálalás előtt. Kevés nyers gyalult káposztával és petrezselyem zölddel tálalom (sült sonka chipsszel vagy baconnal is jó lenne).

Innen az ötlet.

Ha tetszett a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.