2011. március 31.

Bacon kalodában sült pórés nyúlpástétom


A nyúlpástétom sorozat utolsó darabja: a csipkeháj helyett bacon kalodában sütve, póréhagymával megspékelt nyúlpástétom. Itt is a húst egy éjszakán át pácoltam, ugyanúgy, mint a csipkehájas változatnál. Nem tudtam eldönteni, melyik a finomabb…

Hozzávalók:
fél kg nyúlhús, kicsontozva
fél kg nyúl máj
szeletelt füstölt bacon
1 szál póréhagyma
1 szál friss kakukkfű
tengeri só, frissen őrölt bors

A páchoz:
fél dl száraz fehérbor
1 ek konyak
1-2 fej salotta hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 bouquet garni (friss fűszernövényekből összeállított ízesítő csokor, petrezselyemzöld, kakukkfű, babérlevél és turbolya, amit a póréhagyma zöld héjába csomagolok és zsineggel összekötök)

A nyúlhúst csíkokra vágom és bepácolom: adok hozzá egy-két kanál jóféle olívaolajat, kakukkfüvet, aprított turbolyát és salottát, egy babérlevelet, frissen őrölt borsot, egy evőkanálnyi konyakot és 4 evőkanál fehérbort. Összekeverem, lefedem és másnapig hagyom a hűtőben pihenni.

A nyúlhúst kiveszem a pácból és lecsepegtetem, papírtörlővel leitatom, majd a felét belehelyezem a baconnal kibélelt terrine formába, ráteszem a nyúl máját, a póréhagymát, majd a maradék nyúlhúst, ráhajtom a bacon szeletek kilógó részeit és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe, 35-40 percre. Sütés után kiveszem a formából és hidegen, előételnek tálalom.