2011. február 20.

Pestos lazac


Szép darab friss, bőrös lazacot vettem a Metro-ban, egy részét bazsalikomos, szárított paradicsomos pesto-szerűséggel töltve sütöttem.


Hozzávalók:
friss lazac filé, fejenként két-három ujjnyi széles szelet
maréknyi szárított paradicsom
maréknyi friss bazsalikom levél
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
olívaolaj

A lazacfiléket majdnem füstölésig hevített, vastagaljú serpenyőben, kevés olívaolajon elősütöm (oldalanként 2-3 percig, a bőrös oldalával lefele kezdem, szép ropogósra sül, isteni az íze),


közben konyhai késes robotgépben elkészítem a pesto-szerűséget: össze turmixszolom a szárított paradicsomot a bazsalikommal, fokhagymával, kevés sóval, borssal és annyi olívaolajjal, hogy sűrű, krémes állagú legyen.

Az elősütött lazacfilék mindegyikébe ejtek egy vágást és a keletkezett „zsebbe” betöltök egy-egy kiskanálnyi pestot. Visszateszem a lazacot a serpenyőbe, meglocsolom kevés olívaolajjal és betolom a 160 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Citrommal meglocsolva, zsázsás zöldsalátával (vagy más, tetszés szerinti körettel) tálalom.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.