2010. július 30.

Túrós csusza


Nem a recept miatt jegyzem le, hanem mert jó lesz visszaolvasni és eszünkbe juttatja majd e túrós csusza ízét, meg az ebéd hangulatát, amikor elfogyasztottuk. Nagylány már több mint egy hete visszajött a 7,5 hónapos spanyol kintlétből, élvezzük a család újraegyesítést, a közös ebédeket és vacsorákat. Rendszerint elhangzik részéről „az utóbbi félévben nem ettem ilyen finomat” című mondat, sokszor már az az érzésem, hogy a spanyol konyháról alkotott képem nem valóságos, legalábbis Nagylány rendszeresen megcáfolja.
A mángold mérgezést megelőzendő „egy jó túrós csuszát” kért ebédre, „de tudod Anya, olyat, amit a Mimi szokott!” A Mimi, azaz Édesanyám mindig átsüti sütőben tálalás előtt, aztán valósággal vadászunk az ízes pörcökre, amik úgy keletkeznek, hogy a tészta szélei itt-ott megpirulnak. Amikor elkészült, voltak kétségeim, hogy 3 napig ezt esszük majd, brutális adag lett, aztán a lányok megnyugtattak, hogy szívesen megeszik vacsorára is. Mondanom sem kell, vacsorára egy falat nem maradt, szépen rájártunk délután, az utolsó falatokat majdnem ki kellett sorsolni, mert több jelentkező is volt mindegyikre.

Hozzávalók (normál esetben 6 főre, vagy 4 főre, többszöri rájárásra):
fél kg tészta (most fodros nagykocka)
fél kg túró (jobb, ha a fele juhtúró)
fél kg kockázott bacon
fél liter tejföl (+ a tálaláshoz, mert van, akinek sosem elég tejfölös)

Azzal kezdem, hogy pirosra sütöm egy serpenyőben az ízes bacon kockákat. Közben kifőzöm a tésztát, vigyázva, hogy tényleg „al dente” legyen, ne főjön túl, mert ki szereti, ha pépes? Egy méretes tálban összekeverem a túrót a tejföllel, belekeverem a tésztát, majd a sült bacont, zsírjával együtt. Sózni sem kellhet, mert a bacon és juhtúrótól elég sós lehet. Kivajazott sütőtálba simítom és betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe addig, míg a teteje picit megpirul. Igény szerint némi plusz tejföllel tálalom, bár ez úgy volt jó, ahogy volt. Egyensúlytészta:-)

Boldog születésnapot, Angyalom!

2010. július 29.

Fehérbab hummusz mángolddal


Szeretjük a hummuszt – mármint a klasszikus, csicseriborsósat, de ahogy pesto-t is sokfélét készítek, most a hummuszt is megvariáltam és fehérbabból készítettem. Finom lett nagyon és – mily meglepő – került bele egy kevés mángold is, hogy ne legyen már olyan sápadt a színe:-)

Hozzávalók
1 konzerv fehérbab
kb fél dl olívaolaj
fél citrom leve
1 evőkanál Tahini (szezámkrém)
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor friss, zsenge mángoldlevél
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

A babkonzervet felbontom, a levét leszűröm, a babot leöblítem, hagyom lecsöpögni, majd egy konyhai késes robotgépbe költöztetem. Hozzáadom az olívaolajat, citromlét, tahinit, fokhagymát, az apróra vágott mángold leveleket és az egészet simára, krémesre pürésítem.
Ízesítem sóval, borsal és még egyet keverek rajta.
A kész hummuszt egy tálba teszem és hagyom 30 percig hidegen (hűtőben), hogy összeérjenek az ízek.

Friss sülthagymás kenyeret és hasábokra vágott zöldséget adtam mellé.

Mángoldos paradicsomágyon sült tojás


Az e havi NőkLapja konyhájában van valami hasonló, persze mángold nélkül, de nálunk most többé-kevésbé minden mángolddal készül, míg meg nem unjuk.

Hozzávalók 4 főre:
1-2 fej hagyma, apróra vágva
4 db méretesebb, ízes, hazai paradicsom
1 kiscsokor friss bazsalikom
1 konzerv hámozott paradicsom, vagy még fejenként 1-1 db friss példány
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 nagy csokor friss mángold levél
4, vagy 8 tojás
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt parmezán, vagy pecorino

Egy serpenyőben felmelegítem az olívaolajat, hozzáadom a hagymát, megsózom és üvegesre párolom. Rádobom a jól megmosott, csíkokra vágott mángold leveleket, majd ha összeestek a hőtől, félreteszem. Kivajazok egyszemélyes sütőtálkákat és mindegyikbe teszek egy-egy feldarabolt paradicsomot. Felbontom a hámozott paradicsom konzervet és össze turmixszolom a friss bazsalikommal, sózom, borsozom és elosztom a tálkákba a feldarabolt paradicsomra. Ha nincs hámozott paradicsom konzervem, fejenként egy-egy paradicsomot meghámozok (a „fenekére” késsel keresztet vágok, 10 másodpercre forrásban lévő vízbe dobom, így könnyen lejön a héja) és azt turmixszolom össze a bazsalikommal, de az egyszerűség kedvéért tartok itthon ilyen esetekre 1-2 hámozott paradicsom konzervet.
A paradicsomágyra kanalazok a hagymás mángoldból, a közepébe kis mélyedést hagyva, ide beleütöm a tojást és betolom a 200 fokos sütőbe addig, míg a tojásfehérje megköt, de a sárgája még folyós. Kiveszem a sütőből és azonnal tálalom, nem hagyom a lekapcsolt sütőben, mert a tojás ott tovább készül. Parmezánt reszelek a tetejére és friss fehér kenyeret adok hozzá, ezzel ki lehet tunkolni a finom paradicsomos szaftot a tálkákból.

2010. július 28.

Kecskesajtos újburgonya saláta


Semmi különös, csak egyszerűen jó. Nagyon!

Hozzávalók 2 főre:
fejenként 4-6 db, tojás méretű újburgonya
durva só és frissen őrölt bors
1 teáskanál dijoni magos mustár
1 evőkanál balzsamecet (körte balzsamot használtam)
3 evőkanál extra szűz olívaolaj (pld. Novello toszkán olíva)
15 dkg friss, krémes kecskesajt
1 főzőhagyma, finomra aprítva
2 evőkanál aprított petrezselyemzöld

A krumplit alaposan megmosom és enyhén sós vízben 10-12 perc alatt puhára főzöm. Leszűröm és hagyom kicsit hűlni, majd meghámozom és felkockázom.
Összekeverem a balzsamecetet a mustárral, az olívaolajat lassan, egyenletesen keverem hozzá, mintha majonézt készítenék. Sózom, borsozom és hozzákeverem az elmorzsolt friss kecskesajtot, majd belekeverem a hagymát, a burgonyát és megszórom a petrezselyemmel.
Azonnal tálalom.

Martha Stewart recept.

2010. július 27.

Mángoldos cukkini leves kókusztejjel és zöld curry-vel


A legjobb leves, amit az utóbbi időben készítettem! Kellően fűszeres, csípős, és igen, ebben is van mángold. Lesz is egy darabig sok mindenben, amit készítek, mert a kert ontja a zsenge mángold leveleket és nagyon szeretjük. Mind a négyen.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:
2 evőkanál. olívaolaj
1 fej hagyma, kockázva
2 (nálam most sárga) cukkini, reszelve
1 nagy csokor friss mángoldlevél
2 evőkanál. zöld curry paszta
1 nagy doboz kókusztej (
só, ízlés szerint
pirított kenyérkockák és friss korianderzöld a tálaláshoz

Egy fazékban felmelegítem az olívaolajat, hozzáadom a hagymát, megsózom és üvegesre párolom. Rádobom a jól megmosott, csíkokra vágott mángold leveleket, majd ha összeestek a hőtől, hozzáadom a lereszelt cukkinit és pár percig kevergetve dinsztelem. Egy kis tálban elkeverem a zöld curry pasztát pár evőkanálnyi vízzel, ráöntöm a zöldségekre, elkeverem és felöntöm annyi vízzel, hogy 1-2 cm-el ellepje azokat. Lassú tűzön főzöm, max. 10 percig, leveszem a tűzről, belekeverem a kókusztejet, majd merülő mixerrel tessék-lássék módjára kicsit össze turmixszolom, megkóstolom és ha kell, megsózom.
Krutonnal és friss koriander levelekkel illene tálalni, de korianderem nem volt, a kruton meg elfogyott a fényképezkedésig.

Innen merítettem ötletet.

2010. július 18.

Mángoldos-baconos újburgonya saláta


Újabb óda a mángoldhoz, mely itt nem főszereplő, mégis viszi a prímet. Fenséges.

Hozzávalók 2 főre:
fejenként 4 db, tojás méretű újburgonya
durva só és frissen őrölt bors
1 csokor mángoldlevél
10 dkg kockázott bacon
1 kiskanál extra szűz olívaolaj
1-2 főzőhagyma, vékonyra szeletelve

A krumplit alaposan megmosom és enyhén sós vízben 10-12 perc alatt puhára főzöm. Leszűröm és hagyom kicsit hűlni, majd mindegyiket meghámozom és elnegyedelem.
A minimális olívaolajon pirosra sütöm a bacon kockákat, szűrőkanállal kiszedem, majd a serpenyőben maradt ízes zsiradékra rádobom a hagyma szeleteket, pár perc múlva a kicsit összeaprított, előzőleg jól megmosott és lecsepegtetett mángold leveleket. Tekerek rá borsot és hagyom, hogy a mángold kicsit összeessen, majd belekeverem a negyedelt burgonyát és hagyom összemelegedni. Azonnal tálalom.

2010. július 16.

Töltött dagadó


A töltött dagadóról a régi idők Húsvét-hétfői jutnak eszembe. Igazi retro fogás, amit azért nagyjából kétévente most is elkövetek, szigorúan a „hagyományos” recept szerint, ami nálunk gombás töltelék. Kánikula ide, vagy oda, a melegben is éhesek vagyunk és eszünk is, legfeljebb hajnalban főzök olyat, ami hidegen is jó.

Hozzávalók:
egy nagyjából 1 kg-os dagadó, minőségi magyar sertésből (a hentest szoktam megkérni, hogy „szúrja fel”, azaz vágjon bele zsebet, a tölteléknek)
fél kiló gomba (pld. barna csiperke)
2 zsemle
1 jókora csokor petrezselyem zöldje, aprítva
2-3 cikk fokhagyma, zúzva
kevés morzsolt majoránna
1 fej hagyma, aprítva
1 ek liba vagy kacsazsír
2 tojás
só, frissen őrölt bors
(házi) zsemlemorzsa

A zsemléket vízbe áztatom, majd jól kifacsarom. A hagymát kevés zsíron megfonnyasztom, ráteszem a felaprított gombákat, sózom, borsozom, megszórom majoránnával, majd lefedve puhára párolom és hagyom fedő nélkül, hogy elfője a levét. Egy tálban a kinyomkodott zsemléket összekeverem a kihűlt párolt gombával, a zúzott fokhagymával, a felvert tojással, sóval, borssal, és a petrezselyem zölddel. Ha túl lágy lenne a massza, kevés zsemlemorzsával igazítok az állagán.
A dagadót megtöltöm a töltelékkel, a végét hústűvel lezárom (vagy konyhai cérnával egyszerűen bevarrom), sózom, borsozom a külső részét és tepsibe rakom. Öntök alá kevés vizet, vagy fehérbort és puhulásig lefóliázva, majd fólia nélkül, 250 fokos sütőben kb 60-70 perc alatt szép pirosra sütöm, a végéhez közeledve gyakran locsolgatva a szafttal. Ha nem fért volna be az egész töltelék a dagadóba, egy kis tepsit, vagy őzgerinc formát kizsírozok és megszórok morzsával, majd belesimítom a maradék töltelékmasszát. A tetejét is megszórom morzsával és a sütőben megsütöm a dagadóval egyszerre. Hidegen, szeletelve szoktuk enni krumpli salátával és paradicsommal, paprikával.

2010. július 15.

Mángoldos gombás túrótorta


Ereteti elképzelésem szerint ricottából készült volna, de Kiskőrösön nem kapni ricottát. A Spar-os boltvezetőt kértem, hogy rendeljen, én vevő lennék rá, de állítólag ők nem rendelhetnek (?!?), a központ küld amit jónak lát, ők kipakolják, mi megvesszük… Marad a jó kis túró, házi tejből:-) A mángold is terem már szépen, világosabbak a levelei, mint annak, amit horvátországból szoktam hozni, de az íze valami isteni!

Hozzávalók:
fél kg túró (vagy ricotta)
6 tojás
egy jókora köteg mángold levél
2 gerezd fokhagyma
25 dkg barna csiperke
1 nagy fej hagyma
1-2 ek olívaolaj
10 dkg edámi sajt
4-5 ek frissen reszelt parmezán
só és frissen őrölt bors

A mángolddal kezdem: megmosom, kicsit felaprítom és az aprított, 1-2 ek olívaolajon megdinsztelt hagymára dobom. Hagyom, hogy összeessen, szeletelt fokhagymával, sóval, borssal ízesítem és hagyom még pár percig fedő alatt, majd egy szűrőbe hagyom, hogy lecsepegjen a leve (mennyei ízű alaplé, pld. rizottónak). A gombát felszeletelem és olívaolajon kicsit megpirítom. A tojásokat egyenként felverem. Hat tojásnál nem érdemes “veszélyesen élni”, mert nálam most az ötödik volt gyanús. Nem büdös, csak gyanús. Öt tojás kidob (kinek hiányzik ilyenkor a gyomorrontás), újabbak egyenként, kistálkába felverve, majd összekeverés a túróval. Megy bele a mángold, a gomba, frissen reszelt parmezán és apróra kockázott sajt (ami épp van otthon), összekever, szilikonformába költöztet és be a 180 fokos sütőbe, 45-50 percre, míg a teteje szép pirosra sül.

Melegen is hümmögtünk, de a maradék hidegen talán még finomabb volt:-)

2010. július 14.

Nektarinsaláta szilvával és mentával


Szuperegészséges reggeli!

Összevágtam fejenként 2 nektarint és 4 szilvát és összekevertem egy „menta pesto"-val, mely nem más, mint egy csokor friss menta összeturmixszolva 1 evőkanál barna nádcukorral.

2010. július 12.

Házi tejet!


Szerencsés vagyok, mert kedvemre vehetek-ihatok falusi, házi tejet. Édesanyámék utcájában már nincs tehén, de a falu boltja előtt megjelenik hetente háromszor a tejesember és 120 (!?!) magyar pénzért kínálja literenként a finom, zsíros, friss tehéntejet. Széleszájú csatos üvegbe kérjük, pár órát hűtőben pihentetjük, ezalatt a tejszín feljön a tetejére, le lehet kanalazni, lehet belőle igazi tejszínhab, vagy tejföl. A lefölözött tejet felforralva, hűtve isszuk, vagy forralás nélkül, cserépedénybe töltve, szobahőmérsékleten hagyva aludttejet ehetünk ebben a melegben már másnap, 2 liter házi tejhez egy fél liter kaukázusi kefirt keverve lesz finom kefirünk. A tehéntúrót sem boltban vesszük, épp ma sütöttem barackos-túrós rétest a finom házi túróval, aminek lecsöpögtetéséhez beáldoztam a konyhabútorom, a mosogató fölé Életem Párja becsavart egy kampót, arra akasztom a túróbatyut, reggelre kedvére lecsöpög.

Észrevettétek, hogy a boltban jóformán már nincs olyan, hogy „friss tej”? Minden dobozos – a hűtendőkről, nem az UHT tejről beszélek – már 21, vagy 23 napig eltartható. Még a bio tejek is. Árulja el nekem valaki, hogy ha már elkérnek egy liter bio tejért 439 magyar forintot, miért kell azt „hosszanfrissé” tenni???
Tudom, nem mindenkinek van lehetősége friss tehéntejhez jutni. Van, akinek van lehetősége, de nem azt issza, mert ez a durva nagy fogyasztói társadalom elferdítette az ízlését és csak a bolti tej ízlik neki, a házi tejet kefir, aludttej, túró készítésre használja, de meginni, azt nem tudja. És van az a fogyasztói réteg, amely megengedheti magának, hogy bio terméket fogyasszon. Boltból. Hát kérem, most vehet jó drágán „hosszanfriss” bio tejet!
Vagy német bio vajat, negyed kilót 719 forintért…(elárulom, Kecskeméten a Garabonciás delikátesz boltjába az isteni finom házi vaj olcsóbb és olyan finom, hogy merem állítani, jobb az íze, mint az általam kóstolt híres, eredetvédett francia vajnak. ) De a birka vásárló azt veszi, amit az akciós újságban lát, egy kiló gumiízű „trapista” sajtért meg képes tömegverekedést okozni…

Kép innen.

2010. július 11.

Nektarinos szedres süti


Kettesben vagyunk. Picilány a Balatoni táborban sütteti a hasát, Nagylány is két héten belül hazajön:-) Nem vagyok hozzászokva a kétszemélyre főzéshez, mostanában fél adagot készítek mindenből, hogy ne legyen maradék, mert nem szeretem sem pakolgatni, sem újramelegítve megenni. A vasárnapi ebéd sütijéhez elővettem az egyszemélyes szufléformáim, ezekben sütöttem az alábbi pofon egyszerű desszertet.

Hozzávalók 2 személyre:
60 g vaj
60 g cukor
1 kiskanál vanília esszencia
1 tojás
60 g liszt
2 nektarin
pár szem szeder

A vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a vanília eszenciát, majd a tojást és a végén beleszitálom a lisztet. Kivajazott-kilisztezett szufléformákba öntöm, a tetején elrendezem a szeletelt nektarint és megpöttyözöm a szederrel.
160 fokos előmelegített sütőben kb 40 percet, illetve tűpróbáig sütöm.
Langyosan (porcukrozva) tálalom. Egy gombóc vaníliafagylalttal még finomabb.

Reggeli


Adjuk meg a módját és reggelizzünk ráérősen, legalább hétvégén.
Pirítsunk meg fejenként egy-két szelet jófajta (házi) kenyeret, a legjobb, ha előbb megvajazzuk és egy vasserpenyőben, olyanban, amihez két kéz kell, hogy meg tudjuk emelni, szóval egy forró serpenyőben hagyjuk pár percig pirulni, míg szép aranybarna nem lesz. Tegyünk rá egy kis aprított újhagymát, vagy ha éppen van, némi petrezselyem, vagy ruccola pesto-t, majd egy-két vastagabb szelet paradicsomot, amit ugyanabban a serpenyőben sütöttünk pár percig, csak addig, míg kicsit kezdi megadni magát – ezalatt tekerhetünk rá némi feketeborsot, megszórhatjuk egy kis tengeri sóval. Az egész „szendvicsnek” egy fűszeres tükörtojás a koronája, mondanom sem kell, ugyanabban a vasserpenyőben készült ez is, egyszerre a kenyérrel és paradicsommal. Jó étvágyat!

2010. július 9.

Zöldbabos tarte

Jó három hét hallgatás után újra itt, remélem hamarosan visszaáll a megszokott posztolási gyakoriság, ahogy rendeződnek körülöttem a dolgok.
Sok minden történt az elmúlt 3 hétben, gasztrovonalon is, ahogy időm engedi, pótolom az elmaradást:-)


Ma elutazok sörgyár látogatásra, hogy addig is legyen olvasnivaló, íme egy langyosan és még még másnap is szuperfinom zöldbabos tarte, receptje a diningguide.hu-n.