2010. május 29.

Május 29. a tej világnapja

kép innen

Ma van a tej világnapja. Mi igazi, boldog tehéntől való, falusi házi tejet iszunk és örömmel tölt el, hogy ha nem lenne saját tejesünk, akkor a szombati piacon, Kiskőrösön is megvehetnénk a tejes autóból, melyen virít a piros TEJESEMBER felirat.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Termelői tej adatbázissal kíván segítséget nyújtani azoknak, akik támogatni szeretnék a hazai termelőket, a kisüzemi gazdálkodást azzal, hogy közvetlenül a termelőtől vesznek tejet illetve tejterméket.
Az adatbázisban azokat a budapesti és vidéki árusító helyeket gyűjtötték össze, ahol a fogyasztóknak lehetőségük van automatából vagy kocsiból kínált tejterméket vásárolni.A kimérős tejet illetve a kisüzemben előállított tejtermékeket többnyire maguk az előállítók értékesítik, így vásárlásunkkal közvetlenül a termelőt támogatjuk. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy a termelő kénytelen legyen nyomott áron értékesíteni termékét a nagyüzemi feldolgozóknak, szupermarketeknek.
Mivel ezekre a helyekre saját magunk is vihetünk újratölthető palackot, üveget, így csökkenthetjük a csomagolás okozta környezetterhelést. A termelői tejet többnyire a gazdasághoz közel eső településeken értékesítik, így elkerülhető, hogy a termék – a nagyüzemi vagy importáruval ellentétben – akár több száz kilométert utazzon, jelentősen szennyezve a környezetet.

A termelőtől vásárolt tejjel ellentétben az alapanyag további feldolgozások során esik át. A boltban kapható tejek dobozán olyan kifejezések olvashatóak, mint 'pasztőrözött', 'friss', 'ultrapasztőrözött' vagy 'tartós'. Kevesen tudjuk azonban, mit takarnak pontosan ezek a fogalmak. Vajon ténylegesen friss-e a boltban kapható friss tej? Egyáltalán, mi történik a tejjel, mielőtt a boltokba kerülne?
 
Nyers tej: nyers tej a kezeletlen tej megnevezése. A nyers tejben azonban előfordulhatnak olyan mikroorganizmusok, amelyek között kórokozókat is találhatunk. Ezért a nyers tejet felforralva kell fogyasztani.
 
Házi tej: nyers, kezeletlen tej, amelyet közvetlenül a termelőtől lehet beszerezni.
 
Friss tej: a friss tej kifejezés tulajdonképpen csak a nyers tejet illetné meg. Az tej, amelyet a boltban, különböző feldolgozások után kapunk, már korántsem „friss" tej. Ez az elnevezés tulajdonképpen csak a tőgymeleg tejet jelenthetné, frissnek már a hűtés után sem nem nevezhető a tej.
 
Pasztőrözött tej: a pasztőrözést eredetileg azért vezették be, mert a tehenek között megjelent TBC az emberi számára is veszélyt jelentett. A pasztőrözés során a tejet 38 másodpercig 76 fokon hőkezelik, majd lehűtik. A pasztőrözés funkciója, hogy a tejben a nem kívánatos mikroorganizmusok, baktériumok számát lecsökkentse, és ez által tartósítsa a tejet. Ez a fajta, viszonylag kíméletes hőkezelés Pasteur erre vonatkozó kutatása miatt kapta a pasztőrözés nevet.

Homogénezett tej: a homogénezés a tej zsírtartalmának, tulajdonságainak egységesítését jeleni. Voltaképpen a tejben lévő zsírgolyócskák méretét csökkentik, úgy, hogy a tejet nagy nyomás alatt egy fémlapon átnyomják. Funkciója, hogy ne képződjön például tejszín a felhevítés során, hogy a tejben lévő anyagokat könnyebben emészthetővé tegyék.
 
Ultrapasztőrözött tej: közvetlen ultrapasztőrözést jelent, amely a tej csíramentesítését, tartósítását szolgálja. A közvetlen ultrapasztőrözés során a nyers tejbe forró vízgőzt juttatnak, így állítják elő a tartós tejet.  

UHT avagy Ultrapasztőrözött-homogénezett tej: közvetett ultrapasztőrözést jelent, amelynek során a tejet 30 másodpercre 140 fokra hevítik, majd lehűtik. A tejet hőkezelés után homogénezik is. 

Igyunk inkább házi tejet, olcsóbb és egészségesebb!

2010. május 26.

Grillezett cukkini rucola pestoval és fenyőmaggal


Szép lett az idei rucola vetés, szüretelem már a leveleket. Fogy frissen, salátába, szendvicsbe és készült belőle pesto is: két maréknyi rucola (borsmustár), fél dl extra szűz olíva olaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán és 2 maréknyi száraz serpenyőben pirított fenyőmagot sóztam, borsoztam és az egészet simára turmixoltam.
Egy cukkinit felszeletelve meggrilleztem (illetve vaslapon sütöttem) és némi rucola pestoval, pár szem fenyőmaggal tálaltam. Akár falatnyi előétel, vagy köret, egy szelet grillezett hús mellé.
Még a harmincötödik VKF!-re is nevezhetném.

2010. május 21.

Sült sárgarépa salottával és gremolata-val


Még mindig viharos a szél, de már hétágra süt a nap, legalábbis Balatonfüreden. Remélem hétvégére a szél is elül, mert holnap Kiskőrösön fúvószenekar fesztivál (Picilány is fellép), vasárnap Pécsre megyünk, a Borlovagrendek Világtalálkozójának egyik legjobb Magyarországi helyszínére, jó program ígérkezik, alig várom!

A napsütésre való tekintettel íme egy vidám, könnyű pénteki fogás, hús nélkül. Igaz, grillezett hús mellé is jó lenne, köretnek.

A zsenge, új sárgarépát (megbízható helyről, mert nem műtrágyát akarunk enni) jól megmosom (nem hámozom, mert szükségtelen), levágom a zöldjét, hosszában elfelezem és sütőtálba sorakoztatom. Dobok mellé jó pár fej tisztított salottát, vagy újhagymát, esetleg 1-2 fej vízszintesen elfelezett, pucolatlan fokhagymát, az egészet meglocsolom olívaolajjal, sózom, borsozom és betolom a 200 fokos sütőbe, 35-40 percre. Akkor jó, ha a külseje már kezd karamellizálódni, nem baj, ha nem vajpuha még a zöldség.

Az olaszok kedvelt zöldfűszer-mártásával, gremolata-val tálalom, mely klasszikusan egy jó nagy csokor petrezselyem zöldjéből, pár gerezd fokhagymából, frissen facsart citromléből, só, bors és olívaolajból készül, turmixgépbe (gorombára) aprítva. Jó párosítás a sült zöldségek és grillezett húsok mellé.

2010. május 20.

Sült spárga roquefort sajttal, pisztáciával és egy rossz éttermi tapasztalat

Hideg van és még mindig erős szél fúj. Ha nem így lenne, még élvezhetném is a Balaton látványát Füreden, a Balaton étterem teraszán, de az idő miatt bekényszerülünk, így csak a hatalmas, partra néző ablakokon keresztül bámulom a vizet, a két elszánt, úszkáló vadkacsát, és turkálom eddigi életem legrémesebb főételét... Túl vagyunk már egy semmi különös fokhagyma krémlevesen spenótgombóccal, kihozzák hatalmas tányérokon a szépen tálalt főételeinket (fotózni nem tudok, lemerültek az elemek), grillezett fogasfilét kértem tejszínes, rókagombás mártással, spárgával és vajas burgonyával. Várakozással látok neki az ígéretesen hangzó fogásnak, de minden falatnál nő a csalódottságom.
A hal jóízű, ne nem grillezett, hanem lisztben (szerencsére nem paprikásban) forgatott és olajban sült. A vajas burgonya íztelen. Szépen formázott, de nem jófajta (mert teljesen íztelen) főtt krumpli. Fénylik rajta a vaj (már ha nem margarin), de attól még totál íztelen és teljesen sótlan. Pedig egy egyszerű vajas burgonya lehet finom még akkor is, ha nem francia vajban fürdik, de legalább megsózzák a főzővizét és valóban vajba kerül. A legrémesebb a mártás volt. Már amikor kihozták hártyás volt, látszott, hogy nem a beforralt tejszíntől sűrű, hanem a beleborult keményítőtől. Voltak benne rókagomba darabkák, meg szép vékony, zöld spárgasíp darabok (némelyik sajnos végig fás) de az egész mártás átható, savanyú, bor ízű, ami annyira rányomta a bélyegét minden összetevőre, hogy gyakorlatilag csak azt lehetett érezni. Ilyet nem tennék a családom elé, fizetővendég elé pedig végképp nem!

Egyik asztaltársam főétele „Rockfort sajttal és dióval töltött, grillezett csirkemellfilé bacon szalonnás kelbimbóval és joghurtos zöldsalátával” Hogy nem így írják a „Rockfortot”? Ezt biztosan így írják, mert ebben nem roquefort volt, de még márványsajt sem. El tudtok képzelni egy roquefortos tölteléket, amiben nem érezni a roquefort ízt? Ebben a kiszárított húsban bizony olyan töltelék volt, amiben nem hogy a „Rockfort”, de a dió sem volt érezhető, áztatott zsemle, meg zsemlemorzsa annál inkább, de legalább fűszerezték volna meg valamivel. Akármivel!

Másik asztaltársam főétele: „Grillezett harcsafilé tárkonyos erdei gombamártással és vadrizzsel”. Ezt nem kóstoltam, de ő is zavaró borízű mártásról panaszkodott, a vadrizs pedig nem vadrizs volt. Ezek után már nem kértünk sem desszertet, sem kávét.

Kár. Kiváltságos hely egy Balaton parti, központi helyen lévő étterem, kedves a kiszolgálás, de a séf csiszolhatna a mártás készítő tudományán és bátrabban nyúlhatna a fűszerekhez (legalább só és bors, könyörgöm!), mert kezdődik a szezon és a külföldi vendégek sem fognak hanyatt esni az ilyen ízektől.

A „Rockfort”-ról jutott eszembe a múlt héten készült sült spárgám, amin tényleg roquefort volt, és pisztácia.















A sült spárgához a legeslegnagyobb sütőlemezemre sütőpapírt (vagy alufóliát) terítek, erre felsorakoztatom az előkészített spárgasípokat (miután megmosom, a zöldeknek lepattintom a fás végüket, a fehérekét késsel levágom és a spárgafej alattig meghámozom. A lehámozott-lepattintott-levágott részt sosem dobom ki, egy kis sóval-cukorral, annyi vízben, ami épp ellepi megfőzöm, vagyis spárga-alaplevet készítek, jó lesz majd levesnek).

Olvasztok kevés vajat, keverek bele egy kis extra szűz olívaolajat és kenőecset segítségével juttatok a keverékből minden sütnivaló spárgasípra. Ezután tekerek rájuk borsot, megszórom durva tengeri sóval és egy kevés nádcukorral, ez majd rákaramellizálódik és még jobban kiemeli a spárga finom ízét. Betolom a forró sütőbe (200 fokra) és 20-25 perc alatt megsütöm.

Tányérra rendezem, morzsolok rá roquefortot és megszórom natúr pisztáciával. Ha még tovább akarom bonyolítani a dolgot, készítek egy vinaigrettet a következőkből:
3 / 4 rész olívaolaj
1 / 4 rész fehér balzsamecet
1 salottahagyma nagyon apróra vágva
1 teáskanál dijoni (magos) mustár
1 / 2 citrom frissen facsart leve
só és frissen őrölt bors

Habverővel összekeverem, a sült spárgára öntöm és ezután morzsolom a tetejére a kéksajtot és az apróra vágott natúr pisztáciát. Ez maga a roquefortízű spárgamennyország! Megkóstoltatnám a Balaton étterem szakácsával is:-)

Az étteremlátogatás időpontja: 2010 május . A bejegyzés az étterem akkori teljesítményét tükrözi , amely azóta változhatott.

2010. május 18.

Balzsamos sült kolbász


Ebben a májusi novemberben meg lehet fagyni! Tegnap Zágrábban voltunk, ott sem sütött a nap, de legalább 19 fok volt (itthon csak 6,5). Végig viharos erejű szél fújt, komoly izommunka volt úton tartani az autót. Sok, gyökerestől kidőlt fát láttunk, egész úton azon imádkoztam, nehogy ránk is dőljön egy…

Na, ilyen időben gondolni sem tudok semmi „tavaszias” fogásra, inkább egy jó forró leves, utána finom, olaszos sült kolbász. Most füstöletlen, csomboros kolbászból, sok salottával és koktélparadicsommal, balzsamecettel meglocsolva.

Hozzávalók:
grill kolbász
salotta hagyma
koktélparadicsom
löttyintésnyi olívaolaj
balzsamecet

Sütőtálba rendezem a kolbászt, hagymát, egészben hagyott koktélparadicsomot, meglocsolom kevés olívaolajjal, balzsamecettel és 30-40 percre betolom a forró sütőbe.
A sütőtál alján maradt szaftja a legfinomabb, friss kenyérrel kitunkolva.

2010. május 17.

Blog szülinap, a harmadik


Napra pontosan három évvel ezelőtt kezdtem. Azóta született 881 bejegyzés, majd 700 recept, virtuális konyhámat megtisztelte egymilliószázhuszonhétezernégyszáz látogató, majd' kétmillió oldalletöltéssel. Köszönöm mindenkinek, aki olvas és a jövőben is folytatom, az olvasók és magam örömére:-)


kép innen

2010. május 14.

Spárga panna cotta és spárgakrémes képviselőfánk

Erre a hétvégére hetek óta tervezgettük az év legromantikusabb week-end-jét, egy horvát kis halászfaluba, 4 ház az egész, kis öböl, ladik, semmi civilizáció, mást nem lehet csinálni, csak pihenni és egymásra figyelni. De ember tervez, időjárás közbeszól, esik arrafelé napok óta, így gyors irányváltással indulunk Mórahalomra, gyógyfürdőzni. Míg hazatérünk, olvassátok a spárga panna cotta és spárgakrémes képviselőfánkom receptjeit:


2 főre vegyünk fél kiló spárgát, lehet zöld, vagy fehér (a legfinomabb vegyesen), mossuk meg és csepegtessük le. A fehér spárgát a spárgafej alatt hámozzuk meg zöldséghámozóval (vagy késsel), a szárát nagyvonalúan vágjuk vissza addig, míg már nem fás. A zöld spárgát nem szükséges hámozni, elég lepattintani a végét, ott fog eltörni, ahol már nem fás. A lepattintott, levágott és lehámozott részeket tegyük egy edénybe, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, adjunk hozzá egy kiskanál sót és cukrot és főzzük 30-40 percig csendes tűzön, majd szűrjük le és máris van finom, intenzív ízű spárga alaplevünk, amivel készíthetünk spárgalevest. 

A leveshez vágjuk le a spárgafejeket és tegyük félre levesbetétnek, a sípokat vágjuk 2-3 centis darabokra. Dinszteljünk egy kevés vaj-olívaolaj keverékén egy apróra vágott hagymát (vagy egy csokor újhagymát), ha már üveges, adjuk hozzá a darabolt spárgát, pár percig kevergessük, hogy a vaj-olaj keverék mindenütt körülölelje a spárga darabokat. Tekerjünk rá borsot, öntsük fel a spárga alaplével és főzzük puhára. Ha csak krémlevest készítünk, vegyük le az edényt a tűzről, öntsünk bele 2 dl tejszínt és botmixerrel pürésítsük az egészet, igazítsunk az ízén egy kis citromlével. Krémesebb lesz a levesünk, ha átszűrjük. Tálaláskor használhatjuk levesbetétként a félretett spárgafejekkel (ezek a forró levesbe téve pár perc alatt roppanósra puhulnak), gazdagíthatjuk az ízét kevés belemorzsolt kékpenészes sajttal (gorgonzola, roquefort, stilton, vagy más kéksajt), vagy adhatunk bele vajas pirítós kockákat.

Ha nem csak levest készítünk a főtt spárgás alapból, akkor egy szűrőkanál segítségével merjük át a „sűrűjét” egy mixer edényébe és turmixszoljuk simára. Egy részét hígítsuk a főzőlével (tejszínt is adhatunk hozzá) - ez lesz a leves, a többit keverjük el egy doboz natúr krémsajttal és kész is a spárgakrém.

Spárga panna cottához melegítsünk forrásig 2dl 30%-os tejszínt, oldjunk fel benne 2 lap zselatint, majd keverjünk bele 4-5 evőkanálnyi spárgakrémet. Adagoljuk tálkákba és hagyjuk hűtőben megdermedni. Tálalás előtt mártsuk a formát meleg vízbe, így könnyen kicsúszik belőle a panna cotta, vagy tegyük eleve szilikon (pld. muffin) formába. Tálaláskor díszítsük roppanósra párolt spárgafejjel és salátával, de adhatunk hozzá sajtos spárgakrémet is, mártásnak.

Ha kevesebb zselatinnal készítjük a krémet, tölthetjük apró képviselőfánkokba is, pompás előétel lesz belőle.


20-25 kisméretű képviselőfánkhoz forraljunk egy edénybe 1 dl vizet egy csipet sóval és 5 dkg vajjal. Ha forr a víz és elolvadt a vaj, adjunk hozzá 10 dkg lisztet és egy fakanállal keverjük addig, míg a massza összeáll (ez kb. 2 perc). Vegyük le a tűzről és egyenként keverjük bele 3 kisebb, vagy 2 nagyobb tojást. A masszával töltsünk meg egy habzsákot és egymástól 5-6 cm-re nyomjunk csinos halmocskákat egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Ha nincs kéznél habzsák, egyszerűen kiadagolhatjuk kiskanállal a tésztát, majd toljuk a sütőlemezt 180 fokra előmelegített sütőbe és 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, nehogy összeessenek a fánkok. 15 perc után mérsékeljük a tüzet 150 fokra és még 5-8 percig süssük, míg szép piros, ropogós fánkocskákat kapunk. Érdemes ropogósra sütni, különben a krémtől hamar megpuhulnak. Hagyjuk őket kihűlni és a közben elkészített spárgakrémmel betöltve, kevés parmezánt ráreszelve tálaljuk.

2010. május 12.

Uzsonnára: kolbászos tekercs


Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (250 g)
1 pár friss grillkolbász (kb 20 cm)
1 csomag újhagyma
1-2 ek olívaolaj
6 tojás
1 csomag (125 g) mini mozzarella

Az újhagymát megmosom, felkarikázom és üvegesre párolom az olívaolajon. Rádobom a bőrétől megszabadított kolbászt (én csomboros kolbászt használtam) és a fakanállal szétmorzsolom, pár percig kevergetem, majd ráöntöm a felvert tojásokat, amiből egy sárgáját félre tettem a kenéshez. Majdnem szilárdra sütöm, leveszem a tűzről és belekeverem a mozzarella golyókat. A masszát szétterítem a leveles tésztán, feltekerem, átemelem a tekercset egy sütőpapíros tepsire, lekenem a tetejét a félretett sárgájával és betolom a 200 fokos sütőbe, míg a teteje szépen megpirul. Langyosan az igazi, egy pohár borral.

Zöld spárgás, gombás lasagne


Csak úgy összedobtam, abból, amit épp volt otthon. Mennyiségeket nem is írok, csak hozzávalókat, mert nem a miből-mennyit a lényeg, hanem a rétegezés.

Ami belekerült:
lasagna tészta
zöld spárga
csiperke gomba
újhagyma
házi ketchup (fűszeres paradicsomszósz)
szeletelt sajt (nálam edámi)
diónyi vaj
só és bors ízlés szerint
reszelt parmezán

Egy sütőtálat kivajazok, öntök az aljára egy kis házi ketchupot, rá egy réteg lasagna tésztát (forrásban lévő vízben 2 percig előfőzve, egyszerre mindig csak egy rétegre való), rá egy réteg konyhakész spárgasíp (azaz megmosva, fás vége lepattintva), rá egy réteg szeletelt sajt, ketchup, tészta, vékonyra karikázott újhagyma, szeletelt gomba, ketchup, tészta, aztán mindez még egyszer, vagy ameddig a sütőtál meg nem telik. Tetejére további ketchup és sajt. 180-200 fokos sütőben 30 perc, illetve pirulásig sütve, tálaláskor frissen reszelt parmezánnal díszítve.

2010. május 11.

Tavaszias sült cukkini


Kis kihagyás után újra itt. Vége a léböjtnek, elkezdtünk enni, főleg zöldséget, mert a húst nem igazán kívánjuk (még). Kedvenc gyűjtőoldalamon nézelődve láttam egy ételfotót, el sem olvastam a receptet, a magam feje után készült a koktélparadicsomos sült cukkini.

Hozzávalók fejenként:
1 kis saláta cukkini
1 szelet füstölt sajt
pár szem koktélparadicsom, felezve
1 kiskanál (házi) zsemlemorzsa
1 ek frissen reszelt parmezán
só, bors, olívaolaj

Hosszában elfelezem a cukkinit, sózom, tekerek rá borsot és meglocsolom kicsit olívaolajjal. Betakarom egy csík füstölt sajttal, rásorakoztatom a felezett koktélparadicsomokat és megszórom egy kis zsemlemorzsával, ami majd felszívja a levét. Kikent sütőtálba téve betolom a 200 fokos sütőbe 20 percre, kiveszem (nem baj, ha nem vajpuha) és reszelek rá némi parmezánt.

2010. május 6.

Rántotta


Léböjt kúrán vagyunk, negyedik napja. Megjártam a poklot és szárnyaltam is, most épp a „földön járok”. Nem állítom, hogy nem vagyok éhes, de nem annyira, mint tegnap este, mikor a vasszöget is megettem volna. Hogy ne maradjatok olvasnivaló nélkül, ma a múlt vasárnapi reggelinket mutatom meg. Nem nagy kunszt, mert rántottát mindenki tud csinálni, de finom volt nagyon és most sóvárogva nézem a képét:-)

A legfinomabb rántottát a 100 éves öntöttvas edénykébe készítem, amit a nagyszüleimtől örököltem. Kicsit viseltes darab, de ki nem dobnám semmi pénzért, nagyon a szívemhez nőtt. Üvegesre hevítettem benne csíkokra vágott szeletelt bacont, dinszteltem vele karikára vágott újhagymát majd ráöntöttem a felvert tojásokat és el is zártam alatta a tüzet. A tojás az edény aljánál megkötött attól a hőtől, amit a vasedény adott át, közben megpöttyöztem fekete, magozott olívabogyóval, majd kb 6 percre betoltam a forró sütőbe, ahonnan épp a kenyeret vettem ki. A kertből szedett friss petrezselyemzöldet rágtuk hozzá. Mit mondjak…most is ellennék vele.

Rosszabb időpontot nem is választhattunk volna a léböjt kúrának...a héten van ai idei Budai Gourmet fesztivál.

2010. május 5.

Kucsmagomba mártás zöldspárgával


Kucsmagomba, spárga, medvehagyma. Az igazi tavaszt jelentő zöldségek! Sajnos rövid ideig élvezhetjük a belőlük készült finomságokat, aztán várakozhatunk és vágyakozhatunk egy évig, hogy újra ehessük. Az utóbbi időben ezekből az alapanyagokból készült az étel mifelénk, időnként kis turbolyával kiegészítve.

Az alábbi kucsmagomba mártás nem egy bonyolult darab, ám annál finomabb. Ettük zöld spárgával és grillezett csirkemell filével is, mindkettő isteni finom volt. Olyan ösztönös „összedobom” mártás volt, közben beszélgettünk, Picilány épp a gördeszkás kalandjait ecsetelte.

Hozzávalók:
pár kucsmagomba
2-3 szál újhagyma
1 csokor medvehagyma
zsenge zöld spárga
diónyi vaj
2 ek
2 dl tejszín
só, frissen őrölt bors

A konyhakész zöldségeket felaprítom: az újhagymát és 2-3 síp zöld spárgát centis darabokra szeletelem, a kucsmagombát csíkokra vágom. A vaj-olívaolaj keverékén megdinsztelem az újhagymát, rádobom a szeletelt kucsmagombát és spárgát, sózom, borsozom, összefőzöm, de nem hosszú ideig, mert nem pép a végcél. Hozzáöntöm a tejszínt, hagyom kicsit besűrűsödni, a végén beleforgatom az aprított medvehagymát és addig hagyom a mártást a tűzön, míg a medvehagyma összeesik. Párolt zöld spárgával, vagy sült (grillezett) hússal tálalom.

2010. május 4.

Segítsüti receptfüzet


Elkészültek a Segítsüti receptfüzetek, melyek tartalmazzák mind a 27 süteményreceptet fotókkal együtt, amire a Segítsüti akció keretében licitálni lehetett. Egy füzet ára 500.- Ft, az eladásból befolyt összeggel tovább növeljük a koraszülött osztályok számára összegyűjtött támogatást. Aki a licitről lemaradt, a füzet árával még támogathatja a jó ügyet!

Reteklevél krémleves


Régen, a hónapos retek leveleit haza sem vittem a piacról, mert nem használtam. Hiba volt, ezentúl nem teszem, mert isteni krémlevest lehet főzni belőlük. Már ha megbízható helyről veszi az ember...

Hozzávalók:
2 csomó retek levelei
2 szem krumpli
2 fej hagyma
1-2 dl tejszín (opcionális, én most kihagytam)
1 liter szárnyas alaplé
2 dkg vaj
só, frissen őrölt bors
kevés frissen reszelt szerecsendió (opcionális)

A retek leveleket átválogatom, a sérülteket, sárgákat kidobom, a többit jól megmosom, lecsepegtetem. A hagymát és burgonyát meghámozom, megmosom, a krumplit nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágom. Felolvasztom a vajat egy fazékba és a hagymát aranybarnára dinsztelem rajta, hozzáadom a burgonyát, a retekleveleket, sózom, borsozom, felöntöm az alaplével és addig főzöm, míg a burgonya megpuhul.

A sűrűjét mixerbe öntöm, hozzáadom a tejszínt (ez akár el is maradhat, de selymesebb lesz tőle a leves), reszelek bele kevés szerecsendiót, simára pürésítem és a maradék főzőlével igazítok a sűrűségén. Melegen tálalom, levesbetétnek pár szelet friss retekkel.
Egy tojássárgáját és egy fél citrom levét belekeverve új ízeket lehet kihozni belőle.

2010. május 3.

Balzsamos sült spárga salottával és baconnal


Elhatározástól számított 20 perc alatt tálalható ebéd, Actifryban. Sokat használom mostanában, mert kényelmes, gyors és a tányérokon kívül egy edényt kell elmosogatnom…és mert mindig kevés az időm.

Hozzávalók:
1 köteg zsenge zöld spárga
pár fej salottahagyma (lilahagyma is jó)
10 dkg szeletelt, füstölt bacon
só, frissen őrölt bors
1 mérőkanálnyi olívaolaj
fél mérőkanálnyi balzsamecet (erdei gyümölcsös)

A spárgát megmosom és 2-3 cm-es darabokra aprítom, a meghámozott hagymát vastagabbra szeletelem, a szeletelt bacont felaprítom. Mindet egyszerre belepakolom a gépbe, meglocsolom az olívaolajjal és balzsamecettel, sózom, borsozom és 15 perc alatt megsütöm. Abbahagyhatatlan.

2010. május 2.

Pizza rétes


Tegnap délután kikerült a fagyasztóból egy csomag gibanica tészta (Szabadkai beszerzés), egy részét még vacsorára el is készítettem „pizzának”, a maradék édes tölteléket kapott és „rétesként” végezte. Sima réteslappal macerásabb lett volna, de ez a vastag jól bírta a gyűrődést.

Két lapot kiterítettem, egymásra helyeztem, megkentem paradicsomszósszal (Alíz saját készítésű édes ketchupjával, isteni finom magában is, köszönjük!), megszórtam oregánóval, befedtem sajt szeletekkel (vigyáztam, hogy a sajtszeletek ne érjenek a lap széléig, így nem is folyt ki sütés közben), sonka szeletekkel, egyik végébe tettem egy sor fekete, magozott olajbogyót és feltekertem. A tekercset sütőpapíros tepsire tettem, a tetejét megkentem olvasztott vajjal és betoltam a 200 fokos sütőbe. Addig sütöttem, míg a teteje kicsit megpirult. Langyosan szeleteltem, a két fotómodell szelet kivételével (amit el kellett dugnom, hogy le tudjam fényképezni) el is fogyott azonnal. Lesz folytatás, mert Picilány már kérdezte, hogy van-e még vastag rétes lapom a hűtőben:-)

Valakinél láttam hasonlót pár hete, de meg nem mondom kinél, még arra sem emlékszem, hogy réteslapos, vagy kelt tésztás tekercs volt. A google sem dobta ki, így elnézést, ha kopirájtos, meg minden, nem én találtam fel a spanyolviaszt ezúttal sem.

2010. május 1.

Rendhagyó majális

Ma nem főztem, nincs recept. Jót sétáltunk az „ideg vasaldában”,


Már attól nyugalom száll rám, hogy letérünk a földútra és meglátom a zöldet.

Turbolya szőnyeg

Gombát nem, de egy 14 tojásos fácánfészket találtunk, gyorsan tovább is álltunk, hogy a közeledésünk miatt elreppent tyúk tudjon visszatérni és melegen tartani a tojásokat.


Készülünk mentálisan a hétfőn kezdődő tisztitó kúrára.