2010. december 14.

Kivi lekvár variációk

Beteg vagyok. Fejem mint a duda, torkom gyulladt, nyomom az aloét és a napi 2-3000 mg C –vitamint. Bár téli C-vitamin bevitelünk alapvetően nem kivi evéssel történik, mégis mindig van itthon, múlt hétvégén éppen több kilónyi (ez történik, ha a bevásárlást többen intézzük…). Esélytelen volt, hogy nyersen elfogyjon, vasárnap lekvárt főztem belőle. Négyfélét.

Rumos kivi lekvár, mandarinnal


Kellemesen citrusos, nem túl édes. Vajas kenyérre épp úgy jó, mint sajthoz.
Hozzávalók:
600 g kivi (hámozás után mérve)
600 g mag nélküli mandarin (hámozás után mérve)
1 kezeletlen (bio)citrom leve és reszelt héja
400 g dr5ker 2:1-ben befőző cukor
jókora löttyintésnyi rum (most épp Baccardi, de ÉP meg ne tudja!)

Meghámozom a kivit és a mandarint, feldarabolom, összekeverem a befőző cukorral, a citrom levével és reszelt héjával és egy rozsdamentes edényben felteszem főni. Forrástól számítva 8-10 percig kevergetve főzöm, beleöntöm a rumot és 1-2 perc elteltével sterilizált üvegekbe szedem. Tetőt rá, pár percre fejtetőre állítom, majd száraz dunsztban (pld. egy kosárban, plédek között) tartom másnapig, aztán irány a kamrapolc.

Csokis kivi lekvár


Bármilyen gyümölcsből jó a csokis lekvár. Kiviből különösen jó!
Hozzávalók:
300 g kivi (hámozás után mérve)
100 g dr5ker 2:1-ben befőző cukor
50 g, 70%-os kakaótartalmú csokoládé
fél kezeletlen (bio)citrom leve és reszelt héja
löttyintésnyi rum

Meghámozom a kivit, feldarabolom, összekeverem a befőző cukorral, a citrom levével és reszelt héjával és egy rozsdamentes edényben felteszem főni. Ha már rotyog, beletördelem a csokoládét és kevergetve beleolvasztom, majd 8-10 percig főzöm, míg a kivi húsa megadja magát és szépen egybeolvad a csokival. Beleöntöm a rumot és 1-2 perc elteltével sterilizált üvegekbe szedem. Tetőt rá, pár percre fejtetőre állítom, majd menne a száraz dunsztba, de annyira jó, hogy nem lesz hosszú életű. Addig, míg elfogy, hűtőben tárolom.

Kivilekvár limoncello-val


Adventi takarítás, kamraszekrény pakolászás közben kezembe akadt egy üveg limoncello, még Mammától kaptam. Ha a lekvárba kell citromlé, a citromlikőr csak jót tehet az ízének!
Hozzávalók:
300 g kivi (hámozás után mérve)
125 g dr5ker 2:1-ben befőző cukor
1 dl limoncello (olasz citromlikőr)
reszelt citromhéj

Meghámozom a kivit, feldarabolom, összekeverem a befőző cukorral, a citrom reszelt héjával és egy rozsdamentes edényben felteszem főni. Ha már rotyog, kevergetve 8-10 percig főzöm, beleöntöm a limoncello-t és 1-2 perc elteltével sterilizált üvegekbe szedem. Tetőt rá, pár percre fejtetőre állítom, majd száraz dunsztban (pld. egy kosárban, plédek között) tartom másnapig, aztán irány a kamrapolc. Kellemesen alkoholos:-)

Csípős kivilekvár


Árválkodott a hűtő zöldséges rekeszébe egy csípős hegyes zöldpaprika, már csak a színe miatt is belekívánkozott a kivi lekvárba.
Hozzávalók:
300 g kivi (hámozás után mérve)
1 erős hegyes zöldpaprika
fél kezeletlen (bio)citrom leve és reszelt héja
1 ek tokaji borecet
dr5ker 2:1-ben befőző cukor

Meghámozom a kivit, kimagozom a csípős paprikát, feldarabolom mindkettőt (a paprikát egészen apróra), összekeverem a befőző cukorral, a citrom reszelt héjával és egy rozsdamentes edényben felteszem főni. Ha már rotyog, kevergetve 8-10 percig főzöm, beleöntöm a tokaji borecetet és 1-2 perc elteltével sterilizált üvegekbe szedem. Tetőt rá, pár percre fejtetőre állítom, majd száraz dunsztban (pld. egy kosárban, plédek között) tartom másnapig. Érlelt sajttal kínálom.

Ez volt a vasárnapi játszóterem.