2010. szeptember 23.

Vaníliás szőlőzselé


Kaptunk egy szatyor biotermesztésű Bianka szőlőt, nem nagyon fogyott, leszemezgettem és szőlőzselét főztem belőle. Nagyon jó lett, meg fogom ismételni Othello szőlővel is.

Hozzávalók:
1,5 kg szőlőszem
20 dkg dr5ker 2:1 befőzőcukor
fél citrom leve és reszelt héja
1 vaníliarúd

Egy rozsdamentes edénybe összekeverem a szőlőszemeket a citromlével, citromhéjjal, befőzőcukorral és felteszem főni. Kb 20 perc főzés után egy szitán átpasszírozom, így megszabadulok a szőlő héjától és magvaitól. Visszateszem főni egy kettéhasított vaníliarúddal és lassan, pöszörögve forralom még kb 1 órát. Egy kistányéron dermedési próbát végzek., Ha szépen megdermed, azonnal sterilizált üvegekbe töltöm, rácsavarom a tetőt, fejtetőre állítom pár percre és száraz dunsztban (egy kosárban, plédek között) tartom másnapig.

Legközelebb az összes hozzávalót csak passzírozás után adom hozzá.