2010. szeptember 27.

Thai vörös currys sütőtök krémleves


Ősz eleji kamrapolc pakolás közben találtam egy kis üveg thai vörös curry pasztát, ideje volt felhasználni. Beindult a sütőtök szezon, főztem vele egy gazdag és intenzív ízű, jó sűrű levest. Pont ilyen szomorkás hétfőre való.

Hozzávalók:
1 kis fej zeller, kockázva
1-2 sárgarépa szeletelve
1 hagyma apróra vágva
3 evőkanál olívaolaj
kb 1 kg friss sütőtök (kockára vágva)
1 evőkanál piros thai curry paszta
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér (opcionális)
1 liter csirke-, vagy zöldségalaplé
1 kis konzerv (187 ml) kókusztej

Egy fazékban megmelegítem az olívaolajat, üvegesre dinsztelem rajta a hagymát, majd pár percig pirítom a zeller és sárgarépa kockákkal együtt. Rákanalazom a curry pasztát, majd hozzáadom a kockákra vágott sütőtököt, ráreszelem a gyömbért, felöntöm az alaplével és lassú tűzön hagyom főni kb 40 percig, amíg megpuhulnak a zöldségek. Botmixerrel pürésítem, majd belekeverek egy kis konzerv kókusztejet, tálaláskor meglocsolom egy kis olívaolajjal. Legközelebb megszórom egy maréknyi pirított tökmaggal is, hogy legyen mit ropogtatni benne.