2010. szeptember 30.

Retrósüti: kókusztekercs


Jó húsz évvel ezelőtt gyakran készítettem, aztán megmaradt „nyaralós süti”-nek, itthonról kimérve vittem a hozzávalókat, majd ha a társaságnak kedve támadt, összegyúrtuk. Hétvégén jutott eszembe, de régen is csináltam, mikor megpillantottam a desszertes tányéron, egy keresztelőn.

Hozzávalók:
20 dkg darált keksz
8 dkg porcukor
2 evőkanál jó minőségű kakaópor
1/2 dl rum
15-20 ml (presszó) kávé
1 teáskanál vanília kivonat
10 dkg darált dió, vagy mogyoró (opcionális)

Krém:
7 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 nagy csomag (200 g) kókusz reszelék (kb fele a krémbe, a többibe hempergetek)

Egy tálban összegyúrom a darált kekszet a többi hozzávalóval. Két darab frissen tartó fóliát tépek, egyikre halmozom a masszát, ráteszem a másik fólia darabot és a két fólia között lévő masszát nyújtófával igyekszem négyszög alakúra nyújtani, majd lehámozom róla a felső fóliát. Összekeverem a krém hozzávalóit, rákenem a kekszes alapra és feltekerem. Lehámozom a tekercsről a fóliát, kókuszreszelékbe alaposan meghempergetem és beteszem a hűtőszekrénybe, dermedni. Vékony pengéjű késsel szeletelem. Szárazon pirított, majd darált dióval / mogyoróval dúsítva még finomabb!